Plenul CSM sesizează Avocatul Poporului pe tema Legii lustraţiei
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis transmiterea unei solicitări către Avocatul Poporului pentru a aprecia asupra sesizării Curţii Constituţionale cu obiecţiile de neconstituţionalitate asupra prevederilor Legii lustraţiei.
CSM se raliază astfel la demersul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care aceasta a hotărât sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu neconstituţionalitatea prevederilor Legii lustraţiei, privind limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, se arată într-un comunicat de presă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri, în Secţiile Unite, sesizarea Curţii Constituţionale a României în legătură cu neconstituţionalitatea Legii lustraţiei, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se raliază acestei poziţii, au anunţat membrii CSM într-o şedinţă care a avut loc pe această temă.
Din discuţiile de la CSM a reieşit că 165 de judecători şi procurori vor fi afectaţi de această lege, care ar încălca mai multe prevederi ale Constituţiei.
Procurorul general al PÎCCJ a înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, spre a fi supusă analizei, o solicitare privind noua Lege a lustraţiei, având în vedere competenţele ce aparţin instanţei supreme în cadrul controlului apriori de constituţionalitate, a informat, miercuri, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul PÎCCJ.