Platforma DA şi PAS: Moţiune de cenzură împotriva ministrului de Interne de la Chişinău

Pavel Voicu, ministrul de Interne de la Chişinău
Pavel Voicu, ministrul de Interne de la Chişinău (gov.md)

În contextul răpirii de pe teritoriul Republicii Moldova a mai multor persoane de către aşa-numitele autorităţi din regiunea transnistreană şi învinuite de presupusă trădare de patrie, Platforma DA, cu susţinerea deputaţilor PAS, au depus o moţiune de cenzură împotriva ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Pavel Voicu.

„Cetăţenii Republicii Moldova află din presă despre mai multe cazuri de răpire de oameni de aşa-numitele forţe transnistrene. Cel mai recent caz, care a lăsat un profund sentiment de insecuritate pentru întreaga populaţie a Republicii Moldova, este cazul ofiţerului de poliţie Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de poliţie Floreşti, care a fost răpit în dimineaţa zilei de 7 octombrie de către structurile criminale ale Tiraspolului.

Ulterior, am aflat din presă că răpirea lui Andrei Amarfi nu este un caz singular şi că de fapt au fost răpiţi mai mulţi cetăţeni, care ulterior au fost învinuiţi de aşa-numitele autorităţi din regiunea transnistreană de presupusa trădare de patrie. La momentul actual, Parlamentul nu cunoaşte informaţii ce se referă la starea cetăţenilor noştri care încă se află în prizonieratul forţelor neconstituţionale. Un alt caz la care au asistat autorităţile noastre neputincioase, s-a întâmplat cu tânărul Alexandru Rjavitin, care a dispărut la 19 decembrie 2019”, scrie Platforma DA întru-un comunicat de presă.

Astfel, autorii moţiunii menţionează că la capitolul obligaţii, MAI este nepregătit pentru combaterea activităţilor grupurilor criminale, a provocărilor organizate de grupurile paramilitare din regiunea transnistreană şi eşuează la capitolul protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor Republicii Moldova.

Mai mult decât atât, în spaţiul public au apărut anumite înregistrări audio din materialele unor anchete penale, din care reiese că Pavel Voicu, actualul ministru, a comunicat cu o persoană aflată sub urmărire penală cu scopul muşamalizării cazului cercetat de către poliţie.

Totodată, autorii constată că dacă rămân nepedepsite persoanele care lezează imaginea Ministerului, dar şi mai grav, rămân nepedepsite faptele ce trezesc bănuială rezonabilă de încălcare a legislaţiei din partea unor angajaţi MAI, se va ajunge într-o situaţie când cetăţenii Republicii Moldova nu vor mai avea încredere în această instituţie extrem de importantă.

În concluzie, membrii Platformei DA au remarcat faptul că politica Ministerului de Interne în ultimul an a fost una dezastruoasă prin care a fost tolerată activitatea grupurilor paramilitare ce au răpit cetăţenii Republicii Moldova, precum şi o toleranţă faţă de elemente şi cazuri de corupţie din interiorul MAI ce nu au fost investigate.

Dispozitivul Moţiunii simple:

Având în vedere motivaţia prezentată ce demonstrează cu certitudine carenţele grave din activitatea Guvernului şi a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, noi, deputaţii semnatari ai prezentei moţiuni simple, formulată în conformitate cu prevederile Constituţiei şi articolele 112-115 din Regulamentul Parlamentului, aprobat prin Legea nr.797/1996, cerem în mod de urgenţă iniţierea următoarelor măsuri:

1.Prezentarea unui raport cu privire la combaterea activităţii grupurilor paramilitare transnistrene.

2.Elaborarea şi prezentarea unei agende clare şi coerente cu privire la instruirea angajaţilor MAI şi măsurile de protejare a acestora în zonele de securitate.

3.Elaborarea şi prezentarea unui Plan de acţiuni concret cu privire la combaterea criminalităţii, asigurarea respectării legii, menţinerii liniştii şi ordinii publice, protecţia şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

4.Prezentarea unor explicaţii Parlamentului din partea conducerii MAI cu privire la înregistrările recente apărute în spaţiul public, ce trezesc o bănuială rezonabilă a prezenţei elementelor coruptibile la nivelul conducerii MAI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe