Discuţie telefonică între Dodon şi Kozak: Am convenit asupra unei vizite de lucru în Federaţia Rusă

Kozak şi Dodon
Kozak şi Dodon (presedintie.md)

Preşedintele Republicii Moldova în exerciţiu, Igor Dodon, a avut joi, 19 noiembrie, o discuţie telefonică cu Dmitrii Kozak, șef adjunct al Administraţiei Preşedintelui Federaţiei Ruse. Igor Dodon a convenit cu Dmitrii Kozak în privința organizării vizitei sale de lucru în Federaţia Rusă, pentru a discuta un șir de chestiuni actuale privind interacţiunea interstatală moldo-rusă.

Cei doi oficiali ar fi abordat mai multe subiecte cu privire la relaţiile bilaterale dintre Moldova şi Rusia. „Partea rusă a adresat mulţumiri şefului statului pentru eforturile pe care le-a depus pe durata mandatului de preşedinte, îndreptate spre consolidarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și Federaţia Rusă”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei de la Chişinău.

În special, Dmitrii Kozak a subliniat faptul că „datorită eforturilor lui Dodon, în luna aprilie 2017, Moldova a semnat Memorandumul de cooperare cu Uniunea Economică Eurasiatică, iar în luna mai 2018, a devenit prima țară cu statut de observator pe lângă UEEA”.

La rândul său, Igor Dodon a exprimat gratitudine domnului Kozak și actualei conduceri a Federaţiei Ruse, pentru susţinerea multilaterală acordată Republicii Moldova, inclusiv pentru reluarea exporturilor și extinderea categoriilor de produse agricole autohtone exportate în Rusia, pentru asistența acordată în combaterea pandemiei de coronavirus și sprijinul material oferit agricultorilor noştri, afectaţi de secetă.

Precizăm în acest context, că, potrivit unei investigaţii watchdog.MD, în luna iunie a anului 2020, Igor Dodon declara că Federaţia Rusă va oferi Republicii Moldova circa 40-50 tone de combustibil care va ajunge la agricultori. Între timp însă, cantitatea a scăzut de 10 ori. Republica Moldova a primit de la ruşi un ajutor umanitar în valoare de 250 milioane ruble, echivalentul a circa 53 milioane lei, bani cu care pot fi procurate circa 4,7 mii tone de combustibil.

În ceea ce priveşte exportul către Federaţia Rusă a produselor moldoveneşti, deşi Dodon susţine că datorită lui acesta a crescut cu 67%, 52% la unele dintre produse, Biroul Naţional de Statistică îl contrazice menţionând că pentru unele produse enumerate de către şeful statului exportul a scăzut. La nivel de ţări, cel mai important partener ca destinaţie de export rămâne a fi România cu o pondere de 26,4% la export şi 13% la import, în timp ce către Federaţia Rusă se exportă bunuri în proporţie de doar 7,9%.

„Dodon a plecat la Moscova. Mă întreb dacă revine”, scrie pe contul personal de Facebook deputatul PAS Sergiu Litvinenco, în contextul anunţului făcut astăzi de preşedintele în exerciţiu al RM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe