Planul Naţional de Acţiuni pentru realizarea Acordului de Asociere cu UE a fost aprobat de Guvern

Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

Cabinetul de miniştri a aprobat miercuri Planul Naţional de Acţiuni pentru realizarea Acordului de Asociere cu UE, a relatat pentru Moldpres Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. Planul Naţional de Acţiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cuprinde o perioadă de trei ani şi include priorităţile-cheie de cooperare în vederea asigurării asocierii politice şi a integrării economice în UE.

Documentul reprezintă instrumentul de bază pentru monitorizarea procesului de integrare europeană în următorii trei ani. Astfel, Planul include acţiunile ce vor fi realizate de instituţiile responsabile, precum şi Anexe ale Acordului de Asociere, inclusiv partea privind instituirea Zonei de Comerţ Liber în termenele indicate şi cu specificarea resurselor financiare necesare în acest sens. Anterior aprobării, Planul a fost supus consultărilor publice cu reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, cu cei ai societăţii civile şi ai organismelor internaţionale.

Planul Naţional de Acţiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este unul complex, astfel că Ministerul de Externe va elabora un sistem online de raportare şi monitorizare a nivelului de realizare a acţiunilor incluse în el.

„Acest document este important şi în vederea valorificării asistenţei şi a suportului bugetar direct din partea UE, în special în ceea ce vizează instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. În curând urmează să fie semnat şi acest acord de finanţare, astfel încât până la sfârşitul anului curent să avem şi prima tranşă din asistenţa planificată”, a precizat, în cadrul şedinţei Executivului, Iulian Groza, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Prim-ministrul Iurie Leancă a sugerat ca, după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, să fie organizată o şedinţă detaliată pe acest subiect.

„Şi atunci vom discuta foarte detaliat Planul de Acţiuni, priorităţile, cum ne pregătim pentru implementare în momentul în care va fi pus în aplicare provizorie. Astăzi (miercuri - n.r.) aprobăm de principiu acest plan, dar vom reveni pe discuţii punctuale”, a menţionat premierul.

Republica Moldova este singurul stat membru al Parteneriatului Estic care a elaborat un astfel de document, prin care a iniţiat procedura de coordonare şi punere în aplicare a Acordului de Asociere, fapt salutat de Uniunea Europeană. Planul de Acţiuni urmează să fie tradus în limbile rusă şi engleză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe