Nicolae Timofti a participat la Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti.
Preşedintele moldovean Nicolae Timofti. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi la Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), care a avut loc la Bucureşti, România.

Preşedintele Nicolae Timofti a ţinut un discurs în cadrul sesiunii la care au participat şefi de stat şi de guvern, precum şi reprezentanţi diplomatici din România, Albania, Macedonia, Bulgaria, Muntenegru, Turcia, Grecia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Croaţia şi Slovenia.

Şeful statului a subliniat importanţa consolidării securităţii regionale în condiţiile accentuării crizelor din apropiata vecinătate a Europei de Sud-Est. „Cred că în prezent, mai mult ca oricînd, e important să avem „o voce unică”, prin care să transmitem semnale de solidaritate popoarelor din regiune şi dorinţa noastră de a contribui la constituirea unui spaţiu comun al democraţiei şi prosperităţii în spirit european”, a spus Nicolae Timofti.

În alocuţiunea sa, preşedintele ţării a pledat cauza integrării europene a Republicii Moldova. „Peste două zile, la Bruxelles, va fi semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. După semnarea şi ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova a acestui document crucial şi istoric, ţara mea va intra într-o nouă etapă de dezvoltare.

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va pune baza unei modernizări şi europenizări temeinice multidimensionale a ţării mele. Integrarea treptată pe piaţa internă a Uniunii, conform Acordului de liber schimb, va spori substanţial atractivitatea economiei moldoveneşti, creând astfel premise pentru o creştere economică durabilă.

Următorul nostru obiectiv - ambiţios, dar realizabil – este ca Republica Moldova să obţină o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană. Este un obiectiv care ne va motiva şi care ne va angaja şi mai mult în acţiuni concrete pentru implementarea reformelor interne”, a declarat Nicolae Timofti.

La reuniune, şeful statului a purtat scurte convorbiri în cadru neoficial cu preşedintele României Traian Băsescu, şi Ştefan Fule, comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, prezent la eveniment.

Din delegaţia oficială a Republicii Moldova au făcut parte secretarul general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova Ion Păduraru, consilieri prezidenţiali, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Tudor Ulianovschi, şi Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova în România.

Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), iniţiat de Bulgaria în 1996, are drept obiective de bază intensificarea relaţiilor de bună vecinătate, consolidarea securităţii regionale şi susţinerea eforturilor membrilor săi de integrare în structurile europene.

Participanţii la Summitul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) au adoptat o declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe