Pivniceru: Am explicat CE că numirea procurorilor şefi e o prerogativă a ministrului, nu un concurs

Mona Pivniceru a declarat la Bruxelles că le-a explicat oficialilor CE că nominalizarea procurorilor şefi nu este un examen, ci potrivit legii o prerogativă a ministrului, adăugând că i s-a sugerat să facă o listă scurtă şi una lungă de persoane din care să aleagă.
Şedinţă de guvern la Palatul Victoria, Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei (Epoch Times România)
Epoch Times România
04.10.2012

Mona Pivniceru a declarat la Bruxelles că le-a explicat oficialilor CE că nominalizarea procurorilor şefi nu este un examen, ci potrivit legii o prerogativă a ministrului, adăugând că i s-a sugerat să facă o listă scurtă şi una lungă de persoane din care să aleagă.

"S-a explicat care este substanţa textului, până la urmă alegerea procurorului general şi a procurorului şef DNA aparţine ministrului, care va fi ajutat de o comisie de recomandare compusă din procurori de la Parchetul General şi procurori de la DNA, cu condiţia ca aceştia să fie în acelaş timp şi formatori la Institutul Naţional al Magistraturii, un specialist în management tot de pe lista formatorilor de la Institutul Naţional al Magistraturii şi un psiholog, toată această comisie de recomandare concurând la ajutarea ministrului în a opera cea mai bună alegere, adică un profil al unei persoane, cel mai complet, cel mai avizat şi cu abilităţile necesare de a ocupa acest post. Asta a trebuit să explic, că procedura este cumva la limita între concurs, examen şi promovare, textul care s-a aplicat, de altminteri din 2005, fără a crea suspiciunile prezente este un text extrem de simplu, care spune că ministrul justiţiei propune", a declarat ministrul Justiţiei, după întâlnirile cu Viviane Reding şi Catherine Day.

Pivniceru a explicat că analiza dosarelor de către comisia stabilită în acest sens are rol ajutător, dar până la urmă legea spune clar că ministrul este cel care face mai departe celorlalte autorităţi propunerea. "Or dacă ministrul justiţiei propune, noi, în deschiderea faţă de Comisie am agreat ideea acestei transparenţe care, până la urmă, nu rămâne decît o propunere, indiferent de publicitatea şi de sprijinul acestei comisii, este competenţa exclusivă a ministrului de a opta candidaturile propuse de acea comisie, deci nu putem identifica o propunere, o alegere, o responsabilitate a ministrului cu un examen, sau un concurs, sau un examen de promovare care desigur se desfăşoară în alţi parametri", a mai spus acesta.

Pivniceru a explicat apoi că acele critici privind lipsa de transparenţă a procedurii se referea la nevoia de "de a se afişa candidaturile, de a se publica condiţiile, criteriile pe care trebuie să le realizeze, astfel încât şi cu sprijinul comisiei de recomandare ministrul să poată opera cea mai corectă şi responsabilă alegere". Întrebată dacă speră că i-a convins în legătură cu aceste proceduri, Pivniceru a spus: "Eu sper că da".

Pivniceru a fost întrebată ce "care sunt schimbările concret pe care le va face" în urma semnalelor CE, Pivniceru menţionând că ministerul a preluat deja o parte din recomandări. "Schimbările deja au fost agreate în sensul celor care le-am făcut, ni s-a sugerat o listă scurtă şi o listă lungă a candidaţilor, pentru că s-a înţeles că nu pot fi notaţi, pentru că nu este concurs, este doar un sprijin adus ministrului de a opta pentru o variantă corectă".

Ministrul Justiţiei a menţionat că ea acţionează potrivit unei legi din 2005, care nu a fost contestată până acum, iar preocuparea CE faţă de aceste numiri trebuie pusă în contextul atenţiei sporite acordate României din timpul crizei politice din vară. "Legea a fost schimbată în 2005, în baza acelei legi s-au operat deja două numiri în sistem la vârf, ea nu a constituit obiect de contestare publică, nici de dispută publică. Probabil că evenimentele din vară au făcut ca Comisia Europeană să fie un pic mai atentă asupra tuturor modificărilor din România, nu neapărat în zona asta. În definitiv, sunt doar un ministru care aplică legea aşa cum este ea. Când se va voi schimbarea ei, Parlamentul va face cuvenitele modificări în sensul în care doreşte Comisia", a conchis ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor