Piratii somalezi, mai periculosi ca niciodata
A mai trecut o saptamana profitabila pentru piratii desculti ai Somaliei. Mai intai au colectat o suma de rascumparare de 5,5 milioane $ pentru un transportator german de chimicale. Apoi, in ziua urmatoare, au rapit un alt vas cargo european, adaugandu-i pe cei opt membri ai echipajului la multimea crescanda a ostaticilor.
Aceasta ultima actiune de prada pe ocean este o evidenta proaspata ca marinele lumii esueaza in campania lor masiva de a infrange piratii somalezi. In ciuda anilor de eforturi din partea fortelor navale ale Canadei si ale altor zeci de tari, piratii sunt mai periculosi ca niciodata.
Un numar crescand de experti de securitate concluzioneaza ca aceasta campanie navala pur si simplu nu functioneaza. La ultima numarare, piratii din ce in ce mai tupeisti detineau 26 de vase si 609 ostatici de langa coasta Somaliei, conform unei forte anti-piraterii ale Uniunii Europene.
Efortul foarte scump impotriva piratilor, incluzand sase nave din Canada din ultimii cativa ani, a esuat in a incetini rata pirateriei. Numarul de rapiri facute de piratii somalezi a crescut constant in ultimii ani, somalezii avand 35 din numarul de 39 de rapiri de nave in primele noua luni ale acestui an.
Mai mult, piratii somalezi strabat o zona mult mai mare si cauzeaza daune mult mai mari. Plata medie de rascumparare catre somalezi s-a dublat la 5 milioane $. Ei tin ostaticii pana la 120 de zile - de doua ori mai mult decat in trecut. Ei chiar au folosit un cargo rapit sa atace o nava de razboi care escorta provizii catre fortele de pace africane.
Intr-un efort de a strivi pirateria, o flota de 40 de nave de razboi din 30 de tari patruleaza apele de langa Somalia. Flota anti-piraterie este "cea mai mare armata pe care a vazut-o lumea in ultima vreme", a spus Deborah Akoth Osiro, o cercetatoare de la biroul Institutului pentru Studii de Securitate din Nairobi.
"Insa, in loc sa reduca problema, navele de razboi au impins piratii somalezi mai adanc in Oceanul Indian", explica ea in ultima editie a ziarului institutului. "Au fost numeroase incercari de a combate pirateria de langa coasta Somaliei, insa aceasta este in crestere."
Dna Osiro estimeaza ca sunt intre 1000 si 1500 de pirati somalezi care opereaza astazi in apele marilor, patruland pana la 2000 de km de baza lor din Somalia. Ei au lansat atacuri la sud pana la canalul Mozambicului, la nord pana la Marea Rosie si la est pana la Maldive si la coasta de sud a Indiei.
"Aceasta este o zona vasta, iar navele militare nu pot sa o acopere in mod realist", a afirmat intr-un raport recent capitanul Pottengal Mukundan, director al Biroului Maritim International. Biroul indeamna vasele sa stea la cel putin 600 de mile marine de linia de coasta somaleza - cu toate ca nici aceasta distanta nu este suficienta pentru protectie.
Un oficial senior al Natiunilor Unite, Lynn Pascoe, a descris situatia pirateriei drept "ingrozitoare". Intr-un raport de luna trecuta, el a avertizat ca criza pirateriei somaleze "depaseste" eforturile internationale de a o rezolva.
Un studiu facut de guvernul SUA in septembrie a aratat ca atacurile somaleze au crescut dramatic in ultimii trei ani - de la 40 de atacuri in 2007, la un numar raportat de 218 anul trecut. Numarul de ostatici detinuti de pirati a crescut de cinci ori in aceeasi perioada, ajungand la 867 de ostatici anul trecut, iar sumele totale de rascumparare au crescut de la 3 milioane $ in 2007, la aproape 74 de milioane $ anul trecut.
Nu sunt "suficiente nave in toate marinele lumii" pentru a patrula intreaga zona de operatiuni a piratilor somalezi, a concluzionat studiul.
Piratii sunt deseori surprinzator de slab dotati tehnic. Ei traverseaza apele in mici barci, catarandu-se in picioarele goale pe carenele navelor, iar armele lor sunt deseori atat de vechi ca sunt ruginite. Dar sunt din ce in ce mai violenti si nemilosi, neezitand sa traga cu armele automate si cu rachete cu grenade. Si au reusit sa se eschiveze de flota anti-piraterie, punandu-si barcile rapide pe "nave mama" mai mari - sau vase rapite - astfel incat sa poata calatori mai departe de armata navala inainte sa isi lanseze atacurile.
Piratii sunt sustinuti de finantatori din umbra care sunt rareori prinsi. Exista dovezi in crestere ca militantii islamici somalezi, incluzand grupul radical temut al-Shabab, incep sa foloseasca pirateria pentru a obtine bani pentru rebeliunea lor neincetata impotriva guvernului somalez.
Proprietarii de vase raspund cu o mare varietate de tactici defensive: tunuri sonice; lasere; tunuri de apa; sarma ghimpata; ferestre cu gratii; ung scarile cu lubrifiant; echipe de gardieni cu pusti sniper; si "camere de siguranta" unde peretii de otel ranforsat protejeaza echipajul daca piratii se urca la bord. Dar niciuna dintre acestea nu functioneaza, iar guvernele disperate cauta noi optiuni.
Ele au cautat sa convinga tarile sa aduca piratii la tribunal si sa ii inchida, dar aproape toate tarile din Africa (si din Occident) se impotrivesc. Kenya a avut cele mai multe procese impotriva piratilor, dar se plange ca este "groapa de gunoi" pentru piratii arestati. Guvernul kenyan ameninta sa opreasca procesele daca nu primeste mai multi bani pentru sistemul legal supraincarcat.
Nimeni nu stie ce sa faca cu piratii. Sute dintre ei sunt doar dezarmati si eliberati dupa ce sunt capturati. Companiile de transport maritim continua sa plateasca rascumparari, chiar si teroristilor suspectati, din cauza ca stiu ca un refuz in a plati rascumpararea le-ar putea dauna intereselor lor comerciale.
In disperare de cauza, multe guverne si multi proprietari de vase fac apel la mercenari si la armate private de securitate. Companiile de asigurare si de transport din Londra, de exemplu, planifica sa sustina o marina de patrulare de 20 de ambarcatiuni inarmate, cu mercenari la bord. Dar statutul legal al acelor mercenari este neclar, iar existenta lor ar putea duce la actiuni controversate, cum ar fi trafic de arme si executii pe mare. In Africa de Sud in aceasta luna, politia a arestat patru oameni care faceau trafic de arme pentru o forta anti-piraterie din Somalia.
"O intoarcere la paza privata indica faptul ca piratii somalezi au coplesit armata navala", spune dna Osiro. "Numitorul comun al acestor raspunsuri anti-piraterie este ca urmeaza calea de rezolvare minimala. Par sa aleaga doar solutiile cosmetice si ocolesc singura solutie evidenta: stabilizarea Somaliei."