Petrolul urcă la un nou maxim al anului 2023, după ce saudiţii şi Rusia surprind cu o reducere extinsă a producţiei

(Captură Foto)

Preţul petrolului a "explodat" în sus după ce Arabia Saudită - mai întâi, şi Rusia la doar câteva momente după aceea au surprins pieţele anunţând că reducerile de producţie implementate recent vor fi prelungite până la sfârşitul anului, cu mult peste perioada de o lună care era aşteptată pe scară largă de către piaţă, informează Zero Hedge.

Arabia Saudită a declarat că va prelungi reducerea voluntară de 1 milion de b/d cu încă 3 luni, din octombrie până la sfârşitul lui decembrie, mult peste aşteptările de doar 1 lună. Agenţia saudită de presă SPA notează că decizia de reducere voluntară va fi revizuită lunar pentru a lua în considerare aprofundarea reducerii sau creşterea producţiei. Prelungirea reducerilor este menită să consolideze eforturile de precauţie depuse de ţările OPEC cu scopul de a susţine stabilitatea pieţei petroliere. Anunţul saudit a fost un şoc pentru piaţă, întrucât 20 din 25 de traderi şi analişti chestionaţi de Bloomberg săptămâna trecută au prezis că reducerea suplimentară va fi continuată doar pentru încă o lună.

Şi apoi, la câteva secunde literalmente după decizia saudită, vicepremierul rus Novak a declarat că Rusia va prelungi, de asemenea, reducerea exporturilor de petrol până la sfârşitul anului, reducându-şi producţia de petrol cu 300 kb/d în cadrul reducerilor voluntare până în decembrie 2023.

La fel ca şi saudiţii, Rusia a declarat că decizia de a reduce producţia de petrol va fi revizuită lunar pentru a lua în considerare posibilitatea de a aprofunda reducerea sau de a creşte producţia în funcţie de situaţia de pe piaţa mondială.

Apărarea preţului petrolului a avut un cost pentru saudiţi. Regatul a suferit cea mai drastică retrogradare a proiecţiilor de creştere economică de către Fondul Monetar Internaţional din cauza volumelor de vânzări pe care le pierde. Totuşi, acesta pare a fi un preţ acceptabil pentru regat, care ar putea avea nevoie de un preţ al petrolului de aproape 100 de dolari pe baril pentru a acoperi proiectele ambiţioase de cheltuieli ale prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, potrivit Bloomberg Economics.

"Nu există niciun semn că Arabia Saudită se va îndepărta de actuala sa strategie de preţ peste volum. Preţul peste volum este numele jocului", a declarat Bjarne Schieldrop, analist-şef pentru mărfuri la SEB AB.

În urma acestui anunţ, Brent Nov'23 a urcat de la 88,50 USD la peste 90 USD pentru prima dată în 2023, în timp ce WTI Oct'23 a crescut de la 85,55 USD/baril la 87,00 USD/baril, de asemenea cel mai ridicat preţ al anului, fiind pe cale să zdrobească speranţele Fed de scădere a inflaţiei globale.