Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi azi la vot. Primele rezultate, anunţate la ora 23
alte articole
Peste 18 milioane de cetăţeni români din ţară şi din străinătate sunt aşteptaţi azi la vot pentru a decide dacă va fi demis preşedintele Traian Băsescu. Secţiile de votare s-au deschis la ora 7 şi se vor închide la ora 23, când vor fi anunţate şi primele rezultate de la exit poll-uri.
Pentru ca referendumul să fie validat, la urne trebuie să se prezinte cel puţin jumătate plus unu din numărul total de alegători înscrişi pe listele electorale, adică 9.154.307 din totalul de 18.308.612 de cetăţeni cu drept de vot. Votanţii vor răspunde la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?". Alegătorii pot opta pentru răspunsul "Da" sau "Nu" din buletinul de vot, aplicând ştampila o singură dată în interiorul unuia dintre cele două patrulatere aferente celor două opţiuni.
Printre politicienii care au votat primii a fost ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, care şi-a exprimat opţiunea la ora 8.30, la o secţie de votare de la Colegiul "Gheorghe Lazăr" din Capitală. El a declarat că speră ca "lucrurile să se aşeze pe un făgaş normal, pentru a scăpa de scandalul continuu care domină viaţa politică din ţară".
Soţia fostului premier Adrian Năstase, Dana, a votat şi ea tot la ora 8,30, la Liceul "Jean Monnet" din Capitală.
Prima secţie deschisă, în Noua Zeelandă
În afară de cetăţenii aflaţi în ţară, vor putea vota şi românii care locuiesc peste hotare şi al căror număr este de aproximativ trei milioane. Prima secţie de votare deschisă în străinătate a fost cea din Noua Zeelandă, în afară ţării programul de vot fiind stabilit în funcţie de ora locală. Votul în străinătate se va încheia luni, 30 iulie, la 7.00, ora României, când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Americii de Nord.
Românii vor putea vota la peste 18.000 de secţii de votare deschise în ţară şi la cele 306 din străinătate. Votanţii trebuie să fie atenţi să aplice ştampila doar pe unul dintre cele două patrulaterele cu răspunsurile Da sau Nu, pentru că buletinele de vot ştampilate în afară unuia dintre patrulatere sau pe ambele sunt considerate nule.
Cum se votează
Cei care care vor prezenţi în incinta secţiilor de votare la închiderea urnelor, la ora 23.00, vor fi lăsaţi să voteze. Votul se poate exprima la orice secţie din ţară sau din străinătate, pe baza documentelor de identitate. Singura restricţie este pentru cei care se află în localitatea de domiciliu şi care trebuie să voteze la secţia la care sunt arondaţi.
Persoanele cu domiciliul în România îşi pot exprima opţiunea electorală pe baza cărţii de identitate valabile, a cărţii de identitate provizorii sau a buletinului de identitate. Românii aflaţi în străinătate pot vota la secţiile din diaspora pe baza paşaportului simplu, a celui de serviciu, diplomatic sau a cărţii de identitate.
În cazul persoanelor spitalizate, netransportabile sau reţinute, acestea pot solicita prin intermediul conducerii spitalelor sau penitenciarelor folosirea urnei speciale de la o secţie de votare aflată în proximitate. Solicitările celor care doresc să voteze prin intermediul urnei speciale s-au depus până cel târziu sâmbătă, ora 20.00, la biroul electoral al secţiei de votare.
Aproape 20.000 de deţinuţi din cei peste 24.000 în total, şi-au exprimat şi ei dorinţa de a vota la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Pot vota persoanele arestate preventiv, inclusiv cele condamnate prin hotărârea primei instanţe, deţinuţii condamnaţi cărora nu le-au fost retrase drepturile electorale prin hotărârea judecătorească şi tinerii care au împlinit 18 ani şi se află într-un centru de reeducare.
Cele mai multe dintre secţiile de votare sunt înregistrate în Bucureşti, respectiv 1.235 de secţii, numărul total al bucureştenilor înscrişi pe listele electorale fiind de 1.793.982.
Alegătorii nu au voie să intre în cabina de votare cu aparate de înregistrat cu ajutorul cărora să fotografieze sau să filmeze buletinul electoral ori opţiunea electorală. Cei care sunt prinşi în flagrant riscă o pedeapsă cu închisoarea între şase luni şi trei ani.
Cine constată validarea referendumului
După numărarea şi centralizarea voturilor la Biroul Electoral Central şi soluţionarea eventualelor contestaţii privind frauda electorală, Curtea Constituţională va constata validarea sau invalidarea referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre. Dacă referendumul este declarat valid, iar majoritatea cetăţenilor au votat pentru demiterea preşedintelui, CC constată încetarea mandatului acestuia, urmând organizarea alegerilor prezidenţiale în termen de trei luni.
Dacă la urne se prezintă mai puţin de jumătate plus unu din alegători, scrutinul este declarat invalid iar, potrivit hotărârii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul "va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat".