Pesta porcină putea fi oprită. Cioloş explică ce trebuia să facă Guvernul şi n-a făcut
alte articole
În România sunt, la ora actuală, 600 de focare de Pestă Porcină Africană în peste 100 de localităţi, atrage atenţia fostul premier Dacian Cioloş, care le aminteşte autorităţilor "depăşite" de situaţie că Guvernul său a dat soluţii încă din 2016 prin programul naţional de prevenire a pestei porcine şi că, dacă procedurile puse la punct de tehnocraţi erau acum puse în practică, nu se ajungea aici.
"Autorităţile sunt depăşite iar când noi atragem atenţia că Guvernul efectiv nu a luat măsurile necesare pentru a stopa răspândirea virusului ni se răspunde “bine, dar voi ce soluţii aveţi, de ce doar criticaţi”?
Soluţiile le-am dat în 2016 prin HG 830 şi, dacă procedurile din acel document erau puse în practică împreună cu planul de contingenţă din anexă, erau şanse mari să nu se ajungă aici.
În 2016, cu măsuri preventive imediate, am evitat două crize asemănătoare iar istoria nu consemnează ce se face corect ci doar marile crize", scrie, pe Facebook, Dacian Cioloş.
Nu în ultimul rând, fostul premier tehnocrat critică "bâlba ministrului Agriculturii" - care a dat marţi un ordin să se ardă câmpurile, apoi spune că nu le mai arde pentru că îi sar presa şi fermierii în cap - este un exemplu clar al faptului că nu se urmează procedurile şi totul se face după ureche. Securitatea alimentară a României este pe mâna unor politruci care, confruntaţi cu propriile greşeli, se apără cu fraze propagandistice şi inventează teorii ale conspiraţiei.
"Consecinţele sunt enorme pentru micii fermieri, marii procesatori şi pentru sectorul agroalimentar românesc pe termen lung: şomaj, panică, neîncredere în procesarea cărnii, deficit comercial mai mare, cheltuieli pentru despăgubiri şi repopulare a fermelor etc. Din această criză nu pierd doar cei din sectorul privat ci şi statul care a investit cu prioritate sume mari în ultimii 10 ani pentru a creşte competitivitatea şi pentru a putea comercializa carne de porc pe piaţa europeană prin eradicarea pestei porcine mai ales în gospodăriile populaţiei unde este foarte greu să controlezi răspândirea virusului.
Trebuie să învăţăm de-aici că odată puşi incompetenţii în funcţii publice ei pot distruge sectoare economice întregi care funcţionau şi erau competitive pe pieţele externe. Şi că, dincolo de unii neidentificaţi care ne-ar vrea răul, ne facem singuri acel rău fără ajutor.
Incompetenţa nu e neutră atunci când guvernezi o ţară. Dacă ai propria afacere şi greşeşti, plăteşti tu incompetenţa proprie. La guvern, greşeşti pe banii celor mulţi. De aceea politica fără profesionalism este nocivă", concluzionează Cioloş.