Pesta porcină, lovitură la un nou nivel? Un ordin al lui Petre Daea impune "neutralizarea" recoltelor

Culturile agricole în care există riscul să fi ajuns virusul molimei ce a dus la uciderea a zeci de mii de porci ar urma să fie distruse, prevede un ordin de ministru. Daea neagă, însă, că despre asta ar fi vorba.
Petre Daea (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
07.08.2018

Ministrul Agriculturii a dat un ordin vizând distrugerea culturilor agricole în care există riscul să fi ajuns virusul pestei porcine africane, reiese dintr-un ordin de ministru semnat de Petre Daea pe fundalul extinderii pestei porcine. Mai exact, ordinul prevede că:

"Este interzisă recoltarea plantelor de pe zonele afectate, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi. În aceste zone proprietarii/utilizatorii de teren agricol vor izola plantele, le vor distruge, după care vor dezinfecta zona".

După ce internetul a început să vuiască la auzul acestei informaţii făcute publice de Direcţia Agricolă Bihor, ministrul Agriculturii a venit cu precizări şi a susţinut că, de fapt, ordinul emis nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, aşa cum au apărut informaţiile în spaţiul public, ci doar a locului unde a fost găsit un focar de pestă porcină africană la porcul mistreţ şi numai în cazul în care acesta este găsit în cultură, iar până în prezent nu există o astfel de situaţie în România, relatează Agerpres.

"Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, se referă doar la zonele unde apărut un focar de pestă porcină africană la porcul mistreţ, dar numai în cazul în care acesta este găsit în cultură. Este un ordin cu caracter intern pentru a pregăti specialiştii să abordeze această temă împreună cu fermierii, în conformitate cu ceea ce s-a decis la Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă. Deci, dacă se găseşte în cultură un mistreţ mort ca urmare a contaminării cu PPA, atunci zona respectivă se încercuieşte şi nu se atinge de ea. Pleacă cultura de acolo, dar ocoleşte locul respectiv care se tratează. Mai sunt oameni care văd porumbul culcat acolo şi zic lasă să iau porumbul ăsta culcat acasă, ori nu este cazul. E vorba doar de locul unde a fost porcul, dacă a fost găsit. Acesta se dezinfectează pur şi simplu. În momentul de faţă nu avem nicio astfel de situaţie. Nu există la această dată vreun caz în România", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Conţinutul ordinului semnat de Daea poate fi citit mai jos:

 (Epoch Times)
(Epoch Times)

Reamintim că, potrivit investigaţiilor semnate de Cătălin Tolontan şi colegii săi, dezastrul care loveşte acum România prin pesta porcină ar fi putut fi minimizat. Astfel, deşi pe 31 iulie 2017 în România a fost anunţat primul focar de pestă porcină africană, la Satu-Mare, Guvernul nu doar că nu a făcut 'controale frecvente', aşa cum singur se obliga într-o analiză de risc, ci a anulat inspecţiile sanitare din primăvara lui 2018. Prin urmare, pesta s-a extins ca focul afectând 98 de localităţi din judeţele Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi. 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei au fost ucişi până în prezent.

Au existat însă şi norocoşi care n-au fost atât de afectaţi de situaţie. Potrivit lui Tolontan & Co, fiul lui Liviu Dragnea, întâmplător sau nu, şi-a valorificat porcii înainte ca pesta să se îndrepte spre ferma lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor