Pesta porcină ajunge la cea mai mare fermă din România. 140.000 de porci ar urma să fie sacrificaţi

România se află în plină epidemie de pestă porcină africană, epidemie care s-a extins în condiţiile în care Guvernul a oprit inspecţiile sanitare în primăvara lui 2018, deşi ştia de existenţa focarelor. Acum virusul a ajuns la cea mai mare fermă din România.
Purcei (Getty Images)
Ana Ion
25.08.2018

Pesta porcină a ajuns la cea mai mare fermă din România - a doua ca mărime din Europa - relatează G4Media. Existenţa virusului a fost confirmată de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

„Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat existenţa virusului pestei porcine africane la TEBU Consult, a doua fermă ca mărime din Europa, unde sunt 135.000 – 140.000 de capete, în trei ferme. Am trimis vineri dimineaţă probele la laboratorul naţional de referinţă şi rezultatele au confirmat existenţa virusului. De luni, se va trece la eutanasierea porcilor din această fermă”, a declarat pentru Agerpres directorul DSV Brăila, Gicu Drăgan.

În judeţul Brăila mai sunt trei ferme în care a fost confirmat virusul, mai exact fermele deţinute de SC Romsoci din Tichileşti, cu 35.000 de porci, şi fermele SC I.I. Ene Larisa Violeta din Berteştii de Jos, cu 504 capete, şi SC Prichindesa Pig SRL din Victoria, cu 1.451 de capete, toate animalele din ultimele două ferme fiind deja ucise.

Transmiterea virusului în fermele din Brăila s-ar fi putut face pe calea apei, pe Dunăre, a admis directorul DSV Brăila. În judeţul Brăila există 34 de focare de pestă porcină africană, în 19 localităţi, inclusiv municipiul Brăila, şi în trei ferme, până în prezent fiind eutanasiaţi 29.726 de porci.

„Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste ferme se datorează apei din Dunăre. Fermele se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv ieri a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească, între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza acestor oameni care au aruncat cadavrele în Dunăre, se întâmplă ce se întâmplă în acest moment, în aceste ferme din judeţul Brăila. Am ucis peste 29.000 de capete, tocmai în ideea de a proteja aceste ferme. Ne-am concentrat pe uscat şi virusul a venit pe apă”, a precizat Drăgan.

Mai merită menţionat că vineri, într-o conferinţă de presă organizată de prefectul de Brăila şi de directorul Gicu Drăgan, presa a lansat ideea că în Insula Mică a Brăilei, declarată rezervaţie naturală, ar exista mai multe cadavre de porci, care nu pot fi ridicate însă de autorităţile sanitar-veterinare, deoarece nu au competenţa de a pătrunde în această zonă.

Reamintim că România se află în plină epidemie de pestă porcină africană, epidemie care s-a extins în condiţiile în care Guvernul a oprit inspecţiile sanitare în primăvara lui 2018, deşi ştia de existenţa focarelor. Şi, în timp ce unele ferme au fost puse pe butuci iar ţăranii pentru care porcul reprezenta hrana pe iarnă îşi plâng animalele omorâte, există şi oameni care nu au pierdut. Ba dimpotrivă, au capitalizat pe molimă.

Unul dintre aceştia este cel mai cunoscut crescător de porci din România, fiul lui Liviu Dragnea, care şi-a valorificat 10.000 de porci înainte ca pesta să se îndrepte spre ferma lui. Altul este naşul de cununie al lui Valentin Dragnea, Sorin Stănescu, a cărui Farmavet vinde la greu dezinfectanţi pentru combaterea pestei.

Întâmplător sau nu, Sorin Paul Stănescu este, potrivit Recorder, prieten, ba chiar şi partener de afaceri cu Geronimo Brănescu, şeful ANSVSA, instituţia care ar trebui să oprească epidemia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor