Perspectivele de îmbunătăţire a relaţiilor Chişinău-Tiraspol au la bază aspecte comerciale, spune Şevciuk

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. (VADIM DENISOV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
10.04.2012

Liderul regiunii separatiste Transnistria, Evgheni Şevciuk, afirmă într-un interviu pentru Publika TV că perspectivele dezvoltării relaţiilor Chişinău-Tiraspol au la bază îmbunătăţirea infrastructurii, simplificarea procedurilor de deplasare a persoanelor şi mărfurilor şi ameliorarea comerţului.

"Cred că există o perspectivă în dezvoltarea comerţului între Chişinău şi Tiraspol, dar şi cu partenerii noştri din est – Ucraina şi Rusia, a spus el.

Şevciuk a precizat că schimbările făcute în conducerea tuturor instituţiilor publice după ce a preluat mandatul, în decembrie 2011, au ca scop eficientizarea sistemului administrativ al regiunii, transmite corespondentul NewsIn la Chişinău.

Referindu-se la arestarea preşedintelui Băncii Centrale Transnistrene, Şevciuk a declarat că nu este vorba despre o răzbunare politică, ci despre o demonstraţie că toţi cetăţenii transnistreni sunt egali în faţa legii şi răspund pentru faptele lor.

În ceea ce priveşte perspectivele unei colaborări reciproc avantajoase între cele două maluri ale Nistrului, liderul separatist afirmă că acest proces este legat de îmbunătăţirea infrastructurii, simplificarea procedurilor de deplasare a persoanelor şi mărfurilor şi dezvoltarea relaţiilor comerciale dintre Chişinău şi Tiraspol.

În urma recomandărilor lui Evgheni Şevciuk, de a fi verificată activitatea Băncii Centrale Transnistrene, preşedintele instituţiei, Oxana Ionova, una dintre apropiatele fostului lider transnistrean, Igor Smirnov, a fost arestată în urmă cu patru săptămâni. Ea este acuzată de deturnare de fonduri, 160 de milioane de ruble (aproximativ 4 milioane de euro) din ajutoarele Rusiei pentru regiunea separatistă. Principalii suspectaţi că ar fi beneficiat de aceste sume sunt Igor Smirnov şi fiul său Oleg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor