Evgheni Şevciuk: ”În acest an am putea aborda rezolvarea unor probleme cheie”

Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk.
Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

„Eu cred că în acest an am putea aborda rezolvarea unor probleme cheie”, a declarat liderul autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Evgheni Şevciuk, la o întrevedere avută la Tiraspol cu Reprezentantul Special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Ervan Fouere, comentând înviorarea dialogului între Chişinău şi Tiraspol.

Serviciul de presă al administraţiei tiraspolene transmite că Şevciuk a opinat că acordul de reluare a traficului feroviar prin teritoriul transnistrean, semnat de Tiraspol şi Chişinău, este un semn bun şi o prevestire a faptului că “pot fi rezolvate şi alte probleme în alte domenii”. Totodată Şevciuk s-a referit la nevoia necondiţionată de a interacţiona cu lumea din exterior, cu partenerii din Chişinău, Kiev, Moscova.

Ervan Fouere a subliniat, la rândul său, ca şi partea transnistreană, şi cea moldoveană dovedesc dorinţa de a obţine rezultate în depăşirea dificultăţilor care împiedică azi activitatea economică normală, afectând astfel viaţa cetăţenilor simpli, relatează infotag.

În aceeaşi zi, la întrevederea cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, Şevciuk a declarat că Transnistria “este parte integrantă a continentului european şi noi suntem interesaţi ca pacea de pe malurile Nistrului să fie consfinţită prin formula de reglementare corespunzătoare; numai în dialog noi putem fi înţeleşi şi putem identifica compromise în dialogul cu Moldova, dar şi cu Ucraina”.

Diplomatul european a constatat că, în prezent, politicienii din Moldova şi din Transnistria pun mai presus de toate realizarea bunăstării populaţiei pe ambele maluri ale Nistrului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe