Personalul Cancelariei prim-ministrului, redus cu 40%. Economie de 850.000 de lei/lună la buget

Şeful Cancelariei Prim-ministrului, Mihai Jurca, a anunţat vineri o reducere cu 40% a numărului de posturi din cadrul instituţiei, o măsură care va aduce economii de aproximativ 850.000 de lei pe lună.
„Avem în vedere o reducere de 40% a personalului din Cancelarie. Această restructurare se reflectă direct şi în zona costurilor. Cele mai mari cheltuieli sunt cele asociate demnitarilor, unde vom reduce personalul cu 48%, iar pe partea tehnică, cu 34%. Concret, economiile din reducerea aparatului de demnitari se ridică la 615.000 de lei lunar, iar reducerea funcţionarilor adaugă o economie suplimentară de 250.000 de lei. În prezent, cheltuielile lunare cu personalul se situează între 1,9 şi 2 milioane de lei”, a declarat Mihai Jurca, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, citat de Bucureşti FM.
Reorganizare în funcţiile de conducere şi execuţie
Potrivit noii structuri, numărul consilierilor de stat va fi redus de la 16 la 11, iar al secretarilor de stat, de la 5 la 4. Aparatul aferent acestora va fi diminuat semnificativ: de la 42 la doar 14 posturi.
„Întregul aparat al demnitarilor va fi format din 14 persoane. Asta înseamnă că fiecare consilier de stat sau secretar de stat va avea un singur consilier, nu doi, aşa cum era până acum. Cabinetul Prim-ministrului va funcţiona cu 5 posturi în loc de 8, iar cabinetul meu personal va avea 2 posturi, în loc de 3. Vor rămâne doar şeful de cabinet şi secretarul general”, a mai precizat Jurca.
Structură reorganizată – direcţiile devin servicii
Structura organizatorică a Cancelariei va suferi modificări importante, menite să eficientizeze activitatea:
-
Direcţia de protocol şi relaţii internaţionale, care avea 27 de posturi, va deveni un serviciu cu 12 posturi;
-
Direcţia de comunicare, până acum cu 28 de posturi, va fi redusă la 18 posturi şi transformată tot într-un serviciu;
-
Direcţia de asigurare resurse (contabilitate, buget, achiziţii, resurse umane) va scădea de la 25 la 22 de posturi;
-
Departamentul de audit public – în prezent cu două posturi vacante – va fi desfiinţat, activitatea urmând să fie preluată de Secretariatul General al Guvernului;
-
Compartimentul juridic va fi extins de la 2 la 4 posturi;
-
În plus, se va crea un nou departament cu 7 posturi, care va documenta activitatea demnitarilor şi va oferi sprijin comitetelor şi consiliilor interministeriale.
Mihai Jurca: „Reforma Cancelariei este obligatorie”
Şeful Cancelariei a subliniat că aceste măsuri reflectă principiile de reformă promovate de guvernul condus de premierul Ilie Bolojan.
„Este esenţial să aplicăm aceeaşi logică de eficientizare şi în structura Cancelariei Prim-ministrului. Aceste măsuri nu sunt opţionale — ele sunt obligatorii pentru a creşte performanţa administrativă şi a reduce cheltuielile din bani publici”, a subliniat Jurca.
În prezent, Cancelaria are în total 176 de posturi, dintre care 15 sunt vacante. 99 dintre acestea aparţin aparatului administrativ, iar restul de 77 sunt ocupate de demnitari — precum premierul, consilierii de stat, secretarii de stat şi personalul care îi sprijină. Restructurările se vor face cu scopul de a simplifica organigrama şi de a raţionaliza cheltuielile instituţiei.