Pentagonul trimite puşcaşi marini în zona Mării Mediterane

SUA îşi consolidează prezenţa militar-maritimă la Marea Mediterană.
(photos.com)
Epoch Times România
27.11.2012

SUA îşi consolidează prezenţa militar-maritimă la Marea Mediterană. În ajutorul celor patru nave maritime americane, aflate de ceva timp lângă coasta Israelului, a fost trimis recent şi un grup de desant. Potrivit versiunii oficiale, forţele suplimentare sunt necesare pentru posibila evacuare de cetăţeni americani. Însă, potrivit cotidianului rus Kommersant, Pentagonul plănuieşte să-i utilizeze pe puşcaşii marini inclusiv pentru paza ambasadelor SUA în regiune şi lupta împotriva traficului ilegal de arme.

Armistiţiul încheiat între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas nu a influenţat în niciun fel planurile Pentagonului. Potrivit Kommersant, Ministerul Apărării al SUA nu intenţionează să-şi retragă navele trimise spre coasta Israelului la începutul conflictului. Consolidarea grupării militar-maritime din regiune era planificată încă după evenimentele din septembrie de la Benghazi, iar în ultimele zile situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult, în prezent înregistrându-se o escaladare a insecurităţii în Libia, Egipt, Siria, Israel şi Fâşia Gaza, subliniază surse de informaţie ale Kommersant de la Pentagon.

La începutul lunii noiembrie, spre coasta Israelului au fost trimise patru nave americane dotate cu sisteme antirachetă Aegis, iar patru nave distrugătoare de mine din clasa Arleigh Burke cu rachete dirijate la bord au acostat în portul Rota. Potrivit Pentagonului, aceste nave sunt menite să apere Israelul de un posibil atac cu rachetă din partea Iranului sau Siriei.

Însă, la sfârşitul săptămânii trecute Pentagonul a decis în mod inopinat să amplaseze în regiune şi un puternic grup de desant, din care să facă parte 2.500 de puşcaşi marini. Purtătoarele de elicoptere USS Iwo Jima, USS New York şi nava-dock pentru debarcarea de tehnică militară USS Gunston Hall urmau să revină la baza din Norfolk, dar în ultimul moment ele au primit ordin să rămână în Marea Mediterană.

Potrivit versiunii oficiale, gruparea de nave trebuie să asigure, în caz de necesitate, evacuarea de cetăţeni americani din această regiune instabilă. Însă, militarilor li se pot trasa şi alte obiective, subliniază Kommersant. Ziarul rus citează 'surse din Pentagon' care afirmă că puşcaşii marini ar putea fi utilizaţi pentru paza ambasadelor americane în regiune. Un alt obiectiv ar putea deveni lupta împotriva traficului ilegal de arme. Potrivit serviciilor de informaţii occidentale, rachetele pe care le-au folosit membrii grupării Hamas în timpul recentului conflict erau primite din Libia şi aduse în sectorul Gaza prin Egipt.

Întărirea substanţială a prezenţei militar-maritime americane în regiune a stârnit deja reacţii iritate din partea Iranului. Vinerea trecută, reprezentantul Iranului la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Mohammad Khazai, a transmis Consiliului de Securitate o plângere oficială, acuzând Washingtonul de 'acţiuni ilegale şi provocatoare'. Teheranul este de părere că principalul scop al Pentagonului este cel de a provoca un conflict armat. În mesajul iranian se aminteşte că navele americane fac cercetări în regiune, iar avioane fără pilot încalcă în mod regulat graniţa iraniană în zona Golfului Persic.

În decembrie anul trecut, un avion american fără pilot s-a prăbuşit în estul Iranului. După cum afirmă Teheranul, aparatul a fost doborât în urma unui atac cibernetic. Iniţial Pentagonul a confirmat că unul dintre avioanele sale fără pilot, care desfăşura 'un zbor de rutină' deasupra unei zone din Golful Persic, a fost atacat de bombardiere iraniene. Incidentul nu s-a soldat cu pierderi, însă, după cum afirmă autorităţile iraniene, doar în ultimele două luni avioane americane fără pilot au încălcat de cel puţin şapte ori graniţa ţării. 'Aceste acţiuni nu vor fi lăsate fără răspuns şi toată răspunderea pentru posibile consecinţe negative va fi purtată de guvernul SUA', se spune în mesajul transmis ONU.

Deocamdată, Casa Albă nu a reacţionat în niciun fel la atenţionarea iraniană. Cu toate acestea, ministrul american al apărării, Leon Panetta, a declarat săptămâna trecută în cadrul unei reuniuni la The Center for Security Policy (CSP) de la Washington că 'avioanele fără pilot au permis deja desfăşurarea de 'operaţiuni chirurgicale' de mare precizie, astfel că în viitorul apropiat numărul lor va creşte'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor