Pentagonul pregăteşte lovituri militare împotriva Siriei mai intense decât se prevăzuse iniţial (presă)
Pentagonul pregăteşte lovituri militare împotriva Siriei mai intense decât se prevăzuse iniţial, potrivit ediţiei de duminică a cotidianului Los Angeles Times, în timp ce un responsabil din domeniul apărării a afirmat că armata americană va putea să se adapteze în caz de nevoie, a relatat luni canalul internaţional de televiziune France 24.
Amploarea şi obiectivul loviturilor împotriva Siriei nu s-au schimbat în ultimele săptămâni, dar forţele americane vor putea să se adapteze, în caz de nevoie, declara duminică pentru AFP un responsabil din domeniul apărării. ''Vom continua să ne adaptăm obiectivele pe măsură ce guvernul sirian şi le va adapta pe ale sale de-a lungul timpului'', a declarat responsabilul american, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.
Doi ofiţeri ai Pentagonului au afirmat pentru Los Angeles Times că strategii americani optează acum pentru un baraj masiv de tiruri de rachete, urmate rapid de alte atacuri asupra ţintelor ratate sau care n-au fost distruse după atacul iniţial. Potrivit celor doi ofiţeri, Casa Albă a cerut o listă extinsă cu obiective pentru a putea include în ea ''mult mai multe'' decât în lista iniţială, ce conţinea circa 50 de obiective.
Responsabilul din domeniul apărării a reamintit că forţele americane lucrează ''la acelaşi obiectiv care a fost definit de către preşedintele Barack Obama.
Militarul american cel mai mare în grad, generalul Martin Dempsey, şeful Statului-Major Interarme, declara săptămâna trecută congresmenilor că forţele SUA vor fi capabile să-şi modifice proiectele de lovituri, inclusiv dacă regimul sirian încearcă să-şi disperseze armamentul. Generalul Dempsey afirma că ar exista un ansamblu ''iniţial'' de obiective, apoi o a doua listă cu obiective.
Experţii Pentagonului pe probleme de planificare au în vedere acum participarea de bombardiere ale Armatei Aerului, precum şi cinci distrugătoare de lansatoare de rachete americane care patrulează în prezent în partea de est a Mării Mediterane, pentru a lansa rachete de croazieră şi rachete aer-sol, rămânând în afara razei de acţiune a apărării antiaeriene siriene, potrivit raportului.
Portavionul ''Nimitz'' cu escorta sa - un crucişător şi trei distrugătoare poziţionate în Marea Roşie - poate, de asemenea, să lanseze rachete de croazieră asupra Siriei. ''Vor avea loc mai multe salve şi o evaluare după fiecare raid, dar totul se limitează la 72 de ore şi un indiciu clar că totul s-a încheiat'', a declarat pentru ziar un ofiţer american aflat la curent cu planurile militare.
Atacul ''nu va avea un impact strategic asupra situaţiei actuale din război, în care sirienii deţin controlul, dar luptele ar putea dura încă doi ani'', a declarat un alt ofiţer american pentru Los Angeles Times.
Această schimbare de planuri intervine într-un moment în care preşedintele Barack Obama pledează în continuare în favoarea unei intervenţii în Siria, după atacul chimic din 21 august, soldat cu mai multe sute de morţi. Încercând să-i liniştească pe compatrioţii săi, Barack Obama a promis într-o alocuţiune săptămânală sâmbătă ''că nu va fi vorba de un alt Irak sau un alt Afganistan'', repetând faptul că SUA nu vor trimite trupe terestre.
Obama va înregistra luni interviuri cu cele trei mari reţele de televiziune şi canale PBS, CNN şi Fox News. Difuzat în cursul serii (ora locală), interviul va preceda mesajul către naţiune al lui Obama marţi, înainte de votul din Congres.