Pedeapsa maximă a criminalului Anders Breivik: 21 de ani

Anders Behring Breivik, norvegianul acuzat de efectuarea unor atacuri teroriste care au ucis 77 de oameni în luna iulie, a fost acuzat în mod oficial, miercuri, de comiterea actelor de terorism şi de crimă premeditată.
Extremistul de dreapta, Anders Behring Breivik, ajunge la tribunal în Oslo pe 6 februarie, 2012 (Daniel Sannum Lauten / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
08.03.2012

Anders Behring Breivik, norvegianul acuzat de efectuarea unor atacuri teroriste care au ucis 77 de oameni în luna iulie, a fost acuzat în mod oficial, miercuri, de comiterea actelor de terorism şi de crimă premeditată.

Breivik, în vârstă de 33 de ani, este acuzat de împuşcarea a 69 de persoane, în special adolescenţi, pe insula Utoya, îmbrăcat ca ofiţer de poliţie, şi pentru detonarea unei bombe în districtul guvernului Oslo, omorând alte opt persoane.

El va fi judecat pe 16 aprilie şi, dacă este condamnat, se va confrunta cu o pedeapsă maximă de 21 de ani de închisoare, a raportat ziarul Suediei Aftenposten.

Acuzarea a remarcat faptul că alte 33 de persoane au fost rănite în Utoya şi că 200 de persoane au fost rănite în explozia din Oslo, potrivit ziarului.

"Panica şi teama de moarte a afectat copiii, adolescenţii şi adulţii în timpul împuşcărilor, ele fiind întărite de faptul că au existat posibilităţi limitate de a fugi sau de a te ascunde", susţine rechizitoriul, referindu-se la incidentul din Utoya, potrivit unui traduceri neoficiale a raportului din Aftenposten.

"În timp ce se deplasa pe insulă, el a tras în oamenii care fugeau şi/sau se ascundeau şi/sau a prezentat informaţii false că a sosit poliţia", a adăugat acesta.

Breivik, care este sub supraveghere psihiatrică constantă, ar putea fi declarat bolnav mintal, ceea ce ar duce la internarea lui într-un spital de psihiatrie, mai degrabă decât reţinerea într-o închisoare obişnuită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor