PE este solicitat să intre în dialog cu autorităţile de la Bucureşti pentru ca democraţia din România să nu fie pusă în pericol

Membrii grupului europarlamentar democrat-liberal au trimis marţi o scrisoare către liderul grupului socialist european – Johannes Swoboda şi liderului grupului liberal (ALDE) – Guy Verhofstadt, în care îşi arată îngrijorarea faţă de ”felul în care acţionează Guvernul condus de Victor Ponta”.
Parlamentul European, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
30.05.2012

Membrii grupului europarlamentar democrat-liberal au trimis marţi o scrisoare către liderul grupului socialist european – Johannes Swoboda şi liderului grupului liberal (ALDE) – Guy Verhofstadt, în care îşi arată îngrijorarea faţă de ”felul în care acţionează Guvernul condus de Victor Ponta”.

Grupul europarlamentar solicită PE ca liderii grupurilor europene ”să intre în dialog cu autorităţile de la Bucureşti pentru ca democraţia din România să nu fie pusă în pericol”.

Marţi, într-o conferinţă de presă, Europarlamentarul PDL Cristian Preda a prezentat motivaţia gestului, arătând că această scrisoare a fost semnată de cei 11 deputaţi democrat-liberali din PE. ”Aş dori să vă anunţ în primul rând faptul că în această dimineaţă, membri PDL din Parlamentul European – suntem 11 deputaţi – au adresat câte o scrisoare liderului grupului socialist din PE – dl Hannes Swoboda şi respectiv liderului fracţiunii ALDE – dl Guy Verhofstadt, e grupul din care face parte PNL, o scrisoare (...) în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de felul în care acţionează Guvernul Victor Ponta susţinut de PSD şi PNL, repet, cele două partide cu grupurile lor respective”.

Primul punct al scrisorii arată îngrijorarea pedeliştilor faţă de influenţarea proceselor de corupţie din România, menţionând cazul ”Trofeul Calităţii” în care este implicat fostul premier al României, Adrian Nastase. ”În primul rând este vorba de faptul că ne exprimăm îngrijorarea cu felul în care noul Guvern condus de dl Victor Ponta a procedat la subordonarea ISC care s-a ilustrat din momentul în care a trecut în subordinea directă a lui Victor Ponta printr-un singur gest, şi anume prin de acum bine cunoscuta adresă adresată Înaltei Curţi prin care prejudiciul produs în principiu de Adrian Nastase – este obiectul cauzei, nu ne putem antepronunţă, dar acesta era obiectul cauzei”, a notat Preda.

”Noi considerăm în scrisoarea noastră că orice scuze sau măsuri ulterioare sunt tardive, semnalul voinţei Guvernului în sensul achitării lui Adrian Năstase a fost deja transmis judecătorilor, şi noi înţelegem toată această istorie în contextul în care cred eu, chiar PSD şi amicii săi de la PNL au pus-o, şi anume în contextul în care pe deoparte există, au existat şi în trecut, există şi acum solicitări venite din partea actualului Ministru al Justiţiei, dl Titus Corlăţean, de a aresta procurorii anticorupţie dacă dosarul pe care l-au instrumentat nu duce în faţa Curţii (ÎCCJ n.red.) la o condamnare”, a declarat Europarlamentarul PDL.

Acesta a arătat că Dan Mihalache, Secretar General Adjunct al Guvernului ”a cerut acum două zile ca ANI şi DNA să fie modificate din nou, în sensul amputării de putere şi de atribuţii”.

”De asemenea, gestul lui Ponta de a-l numi pe dl Grăjdan, de a-l demite, de a refuza să ne spună cum anume s-a produs această numire, cine este cel care a susţinut acest gest, toate trebuie puse în contextul amintit, o agresivitate la adresa procurorilor, dorinţa de a modifica acele instituţii pe care le găsim în toate rapoartele Comisie Europene ca fiind lăudate, e vorba de: DNA, ANI. Toată energia domnului Victor Ponta şi toată energia noului Guvern par să fie concentrate pe readucerea Justiţiei sub influenţa politicului”, a adăugat Preda.

Cristian Preda consideră atitudinea lui Ponta despre CCR ca fiind ”neprietenoasă sau partizană”, ca intimidantă. ”Cred că niciunul dintre premierii post-comunişti ai României nu a spus vreodată Curţii Constituţionale că e neprietenoasă sau partizană, uitaţi-vă la istoria noastră recentă, Victor Ponta este primul care vrea să intimideze judecătorii Curţii, de altfel o iniţiativă legislativă, cum ştiţi, susţinută de un membru PSD şi un membru PNL, vizează restrângerea atribuţiilor Curţii Constituţionale, în contextul de care vorbim, este vorba de aceeaşi tentativă, credem noi, de a pune Justiţia sub influenţa politicului şi sub intimidarea politicului”.

În scrisoare s-au abordat şi modificările legii electorale cu 6 luni înainte de alegeri: ”Am menţionat în scrisoarea pe care am adresat-o (...) decizia lui Victor Ponta de a adopta modificări ale legii electorale cu 6 luni înainte de alegeri, contrazicând recomandările Comisie de la Veneţia, e un motiv foarte grav şi credem că în acest fel democraţia din România este slăbită semnificativ”, a completat el.

Într-un alt punct al scrisorii, deputaţii PDL au evidenţiat şi ”presiunile pe care noul Guvern Victor Ponta a început să le facă asupra presei”, menţionând că mai mulţi ziarişti ”inconfortabili” pentru PSD şi PNL au fost suspendaţi iar ”emisiunile lor nu şi-au mai găsit locul în grila de programe”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor