Pe cine ar pune Crin Antonescu la şefia serviciilor? Dar emisar în SUA?

Crin Antonescu, fost preşedinte PNL (Epoch Times România)
Loredana Diacu
29.04.2025

Întrebat ieri, la dezbaterea Digi pe cine ar numi la şefia serviciilor şi emisar special în SUA, Crin Antonescu a evitat să pronunţe vreun nume de posibil şef al SRI, SIE etc. Însă, în ceea ce priveşte emisarul, răspunsul lui Antonescu a fost tranşant: Nu crede că e necesar un astfel de post.

Jurnalista: Ce persoane – şi vă rog să oferiţi exemple concrete, cu nume – aveţi în vedere să numiţi, în calitate de viitor preşedinte al României, pentru următoarele funcţii? Mă refer în special la şefia serviciilor secrete. Aţi declarat într-un interviu – şi vă citez: „Amestecul serviciilor de informaţii în politică este secretul lui Polichinelle.”

Prin urmare, pe cine intenţionaţi să numiţi astfel încât să nu mai fie posibil un astfel de amestec în politica românească? Pe cine şi când anume veţi trimite ca emisar special pe lângă administraţia Trump? Şi, dacă este cazul, va exista un emisar special şi pentru relaţia cu Ucraina?

Crin Antonescu: Vă mulţumesc. În ceea ce priveşte serviciile secrete – da, este, într-adevăr, „secretul lui Polichinelle”. Toată lumea vorbeşte de mulţi ani despre influenţa – uneori directă, alteori presupusă – a serviciilor în politică. Vorbiţi dumneavoastră, presa, vorbim noi, actorii politici, şi o mare parte dintre cetăţeni.

Nu pot să vă ofer acum nume, pentru că nu asta este cheia problemei. Soluţia constă în restrângerea, readucerea – sau, poate chiar pentru prima dată, în mod real – a serviciilor secrete în cadrul strict al jurisdicţiei şi atribuţiilor lor. Acest lucru nu depinde doar de şeful instituţiei respective, ci mai ales de controlul civil şi parlamentar, care a fost, să spunem elegant, slab şi anemic până acum.

Pe de altă parte, nici nu este rolul preşedintelui să decidă de unul singur aceste numiri. Preşedintele poate propune, poate avansa nume, dar Parlamentul trebuie să le voteze. Tot ce pot să vă spun este că este urgentă numirea unui director civil la conducerea Serviciului Român de Informaţii, care de peste doi ani, după demisia domnului Eduard Hellvig, funcţionează fără o astfel de conducere – lucru inacceptabil într-un stat democratic.

Celelalte servicii vor face obiectul unei analize, iar apoi voi veni cu propuneri. Dar, în acest moment, nu pot avansa nume.

În ceea ce priveşte relaţia cu administraţia Trump: sper că această relaţie – care este o urgenţă absolută şi o prioritate de vârf în agenda de politică externă – să fie reluată şi să funcţioneze în mod normal, la nivel de ambasadă. Nu ar trebui să fie nevoie de emisari speciali. Iar dacă este necesară o schimbare la nivel de ambasador – ceea ce se întâmplă frecvent la începutul unui nou mandat sau unei noi administraţii – vom acţiona în acest sens. Dar, din nou, nu este o decizie pe care preşedintele o ia singur.

În ceea ce priveşte Ucraina: dacă nu greşesc, guvernul l-a desemnat deja pe domnul ministru Oprea ca responsabil pentru reconstrucţia Ucrainei. Un emisar special anume nu am în vedere în acest moment, dar dacă va fi cazul, îl voi anunţa public.

Vă mulţumesc. Mulţumim şi noi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor