PDL va ataca la Curtea Constituţională investirea noului Guvern, dacă acesta nu-şi asumă un nou program

Vasile Blaga, preşedinte PDL
Vasile Blaga, preşedinte PDL (Epoch Times România)

Dacă Parlamentul va da vot favorabil cabinetului Ponta III fără ca guvernul să-şi asume răspunderea pentru un nou program de guvernare, grupurile parlamentare PDL vor ataca hotărârea Paralamentului la Curtea Constituţională, a declarat marţi preşedintele PSDL, Vasile Blaga.

Blaga a afirmat că prin semnarea protocolului între PSD şi UDMR, s-a modificat programul de guvernare, ceea ce este un motiv de contestare a cabinetului Ponta III. Liderul PDL a mai declarat că formaţiunea sa va vota azi în plenul Parlamentului, împotriva investirii noului guvern.

"Am luat decizia în grupurile parlamentare reunite să atacăm la CC dacă lucrurile vor continua în această manieră în care îşi vor modifica programul de guvernare prin această înţelegere cu UDMR", a afirmat Blaga.

Blaga a mai declarat că nu a mai discutat cu şeful statului în ultima vreme şi a susţinut că, în cazul în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe un program de guvernare, nu va exista un motiv de atacare la CC.

Reamintim că preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, marţi, o scrisoare premierului Victor Ponta în care afirmă că se impune ca, anterior aprobării de către Parlament a propunerilor de modificare în Guvern, să ceară aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare, care să fie în raport cu noua componenţă a Guvernului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat de asemenea, marţi, la Palatul Cotroceni, că noul Guvern trebuie să aibă "măcar o legitimitate parlamentară", susţinând că programul anterior pe care l-a avut Guvernul nu poate fi continuat, având în vedere că "o parte a proiectului USL nu mai există". În consecinţă, Victor Ponta ar trebui să treacă prin Parlament noul program de guvernare, prin asumarea răspunderii, înainte de validarea componenţei noului guvern în plen.

Reamintim, de asemenea, că USD a "plătit" intrarea la guvernare a UDMR, parafând un acord prin care maghiarilor li se promite, printre altele, reprezentare proporţională în instituţii, înfiinţarea unei linii maghiare la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, reglementarea drepturilor culturale ale minorităţilor prin legislaţie adecvată.

Prin respectivul acord USD (PSD/PC/UNPR) se angajează să nu promoveze în perioada 2014-2016 iniţiative politice referitoare la Constituţie decât în baza acordului comun, reorganizarea administrativ-teritorială a ţării urmând să se facă doar „ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării”. Părţile au mai convenit că se vor consulta în legătură cu toate problemele care ţin de identitatea culturală, lingvistică, educaţională a minorităţilor maghiare, iar Guvernul va sprijini financiar, în mod corespunzător, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN).

În schimb, UDMR "îşi asumă" programul Guvernului 2013-2016, adoptat de Parlamentul României în data de 21 decembrie 2012, ceea ce, speră liderii politici, "rezolvă" problema semnalată de Băsescu şi anume schimbarea programului guvernamental care ar impune, în viziunea şefului statului, reînvestirea lui Ponta ca premier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne