Cristian Preda: Ponta nu poate lua prizonier guvernul. "PMP ar vota fără ezitare debarcarea lui dottore"

Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti
Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti (Epoch Times România)

Europarlamentarul Cristian Preda a precizat luni, pe blogul personal, că premierul Victor Ponta nu trebuie să ia „prizonier” guvernul. Preda a argumentat că guvernul Ponta este ilegitim din momentul în care s-a rupt USL pentru că propunerea de a înlocui miniştri PNL cu miniştri UDMR nu este acoperită de sensul dat în mod uzual „remanierii”.

„O remaniere este o schimbare limitată la persoane, în cadrul aceleiaşi înţelegeri politice. Altfel spus, dacă Ponta schimba nişte penelişti cu alţi penelişti, sau un PC-ist cu alt PC-ist, era remaniere, fiindcă se rămânea la formula USL. Întrucât PNL a părăsit guvernul, cerând demisia celui pe care l-au susţinut în 2012 la şefia guvernului, s-a ieşit din logica remanierii. Avem de-a face, altfel spus, cu o abandonare clară a formulei politice care a condus la numirea lui Ponta şi la susţinerea lui în Parlament. Din clipa în care USL a murit, guvernul a căzut”, a declarat acesta.

Cristian Preda a afirmat că „doar o propagandă mincinoasă a indus ideea că e vorba despre o criză minoră”, în timp ce premierul Ponta a luat guvernul „prizonier”.

„Nu, de fapt şi de drept, Ponta nu mai e premier. Voinţa lui Ponta nu e mai tare decât voinţa unui partid de a denunţa înţelegerea politică făcută în 2012. Dacă în locul demisiei, care ar deschide calea negocierilor pentru un nou guvern, V.Ponta face Parlamentului propuneri de înlocuire a unor miniştri PNL cu politicieni UDMR, el ia prizonier guvernul”, a adăugat Preda.

În opinia lui, schimbarea unor persoane cu altele nu poate fi echivalentă cu schimbarea partidelor din componenţa guvernului.

„Ponta ar trebui evacuat de la Palatul Victoria. Abuzul de putere ar putea fi constatat dacă partidele care nu au fost cumpărate de PSD ar vota o moţiune de cenzură. PMP ar vota fără ezitare debarcarea lui dottore. Date fiind orgoliile PNL şi PDL, e mai probabil să se ajungă la Curtea Constituţională, după ce preşedintele va uza de atribuţiile sale constituţionale pentru a împiedica proasta funcţionare a instituţiilor statului”, a concluzionat acesta.

De altfel, PMP i-a cerut premierului să-şi dea demisia ameninţând că în caz contrar va ataca investitura noului guvern la Curtea Constituţională.

„Aşteptăm de la primul-ministru Victor Ponta să acţioneze legitim, moral şi constituţional, să îşi depună mandatul şi să accepte dreptul preşedintelui de a nominaliza în această funcţie conform algoritmului politic din Parlament. În cazul în care Victor Ponta nu îşi va prezenta demisia, Mişcarea Populară va ataca la Curtea Constituţională învestirea noului executiv şi sperăm să ni se alăture şi celelalte formaţiuni parlamentare de opoziţie”, a declarat deputatul PMP Elena Udrea.