PDL contestă constituţionalitatea înfiinţării unei comisii de anchetă a referendumului

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (dcnews.ro)

Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL, a precizat luni, în plenul Senatului, că democrat-liberalii nu vor face nominalizări în comisia de anchetă a referendumului şi vor contesta propunerea USL la Curtea Constituţională.

"PDL nu o să intre în această capcană, nu o să ne desemnăm membri în comisia aceasta. Fiecare citind doar titlul acestei comisii îşi dă seama cât de nelalocul ei este această iniţiativă şi cum încalcă ea principiile democratice şi constituţionale. Principiile democratice, fiindcă unul din lucrurile esenţiale este ca puterile să fie separate în stat, iar ceea ce acum se întâmplă, ni se propune ca noi, Legislativul, să intrăm peste Ministerul Public şi să cercetăm noi ce au făcut aceştia în atribuţiile lor de serviciu. Puterea ne propune cu această ocazie să se investigheze de Legislativ un referendum organizat chiar de actuala putere şi vedeţi încă o dată cum se încalcă chestiuni legate de democraţie, dar şi de principii constituţionale, drept care această hotărâre noi o vom contesta la Curtea Constituţională, care, slavă Domnului, de ceva vreme încoace are dreptul să se refere şi la hotărârile Parlamentului. De aceea, nu vom participa la acest vot şi nu ne vom desemna nici colegi în componenţa comisiei", a declarat Cristian Rădulescu.

Senatorii urmează să voteze în plen proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei de anchetă privind abuzurile în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012. La cererea USL, Biroul Permanent a aprobat luni, înfiinţarea comisiei şi faptul că ea va fi formată din 11 membri, iar ponderea va fi: patru membri din partea PSD, trei din partea PDL, doi din partea PNL, unul de la UNPR şi unul de la UDMR.

Multe sesizări referitoare la abuzuri

USL explică faptul că ”există un număr îngrijorător de sesizări din partea cetăţenilor referitoare la posibile abuzuri săvârşite de procurori, ulterior desfăşurării referendumului”, susţinând că ”într-o serie de localităţi, cetăţenii susţin că au fost agresaţi de către procurori, scoşi din biserică, puşi să jure cu mâna pe Biblie, etc”.

USL subliniază faptul că ”o astfel de conduită din partea autorităţilor statului este inadmisibilă şi, cu atât mai periculoasă, cu cât pune la îndoială însuşi statul de stat de drept al României”, iar ”dacă aceste fapte reprobabile există şi sunt veridice, ele nu pot rămâne fără urmări, deoarece precedentul unui comportament în afară legii al organelor statului ar destabiliza instituţiile acestuia şi ar răsturna firescul ordinii de drept, în care cetăţenii trebuie respectaţi şi sunt liberi să îşi exprime fără frică de constrângere voinţa şi opiniile politice, indiferent de culoarea acestora”.

Conform semnatarilor acestei cereri, ”comisia de anchetă ce se propune a fi înfiinţată nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci îşi propune să verifice sesizările cetăţenilor şi autenticitatea lor, să ia în considerare posibilele fapte ilicite ale procurorilor şi să facă lumină în această chestiune prin audierea a cât mai multor votanţi nemulţumiţi de modul în care au fost făcute cercetările de către poliţie, DNA şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ".