PDL a făcut bilanţul unui an de guvernare a USL: ”creşterea şomajului,inflaţiei şi scăderea investiţiilor străine”

Din fostul fief al reformiştilor, ISP, aripa Blaga a PDL a lansat "Cartea neagră a guvernării USL”. Vicepreşedinţii Anca Boagiu, Sulfina Barbu şi Andreea Paul au criticat în termeni duri derapajele democratice ale noii puteri şi mai ales incapacitatea acesteia de a formula şi de a aplica un program economic coerent. Concluzia a fost că deşi a criticat vehement guvernul Boc, guvernul Ponta a păstrat şi a beneficiat de multe din măsurile luate de acesta şi totuşi este un administrator prost al unei situaţii bune moştenite.
Colegiul Naţional Director PDL. În imagine, Vasile Blaga şi Gheorghe Flutur, declaraţii de presă. (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
09.05.2013

Din fostul fief al reformiştilor, ISP, aripa Blaga din PDL a lansat "Cartea neagră a guvernării USL”. Vicepreşedinţii Anca Boagiu, Sulfina Barbu şi Andreea Paul au criticat în termeni duri derapajele democratice ale noii puteri şi mai ales incapacitatea acesteia de a formula şi de a aplica un program economic coerent. Concluzia a fost că deşi a criticat vehement guvernul Boc, guvernul Ponta a păstrat şi a beneficiat de multe din măsurile luate de acesta şi totuşi este un administrator prost al unei situaţii bune moştenite.

”USL s-a instalat la putere prin minciună şi continuă să guverneze prin minciună şi incompetenţă. De un an de zile, România are un guvern care ridică din umeri în faţa problemelor reale ale românilor, este un an pierdut pentru români, dar câştigat de baronii USL şi politica stufoasă a PNL şi PSD. După un an de zile, românii o duc, din păcate, mai rău pentru că stânga socialistă nu are nicio soluţie pentru problemele societăţii româneşti”, a declarat preşedintele PDL, Vasile Blaga, în cadrul evenimentului. În opinia lui Blaga ”în România nu se mai construieşte nimic, toate şantierele sunt îngheţate. Numărul locurilor de muncă a scăzut, la fel şi investiţiile în infrastructura publică. Performanţele stângii sunt grăitoare: un an de guvernare a minciunii şi de nerespectare a promisiunilor din campania electorală, un an de guvernare care a fragilizat sistemul democratic prin asaltul asupra instituţiilor statului, cu zero măsuri de creştere economică, dar cu impozite şi taxe majorate la care s-au adăugat zeci de noi biruri”.

Pe aceeaşi linie, prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a înfierat la rândul ei faptul că ”premierul copy-paste ia cu copy-paste ce a făcut Boc” şi a susţinut că Ponta ”lezează interesele naţionale prin proiecte care n-au nimic de-a face cu dezvoltarea României”. Boagiu consideră că ”este o ruşine pentru liberali că stau alături de un Guvern care vorbeşte despre economie fără să facă nimic. Orientarea estică a PSD şi PNL este evidentă”.

La rândul său, Sulfina Barbu a criticat faptul că guvernul Ponta a promis că va crea un milion de noi locuri de muncă, dar a produs 600.000 de şomeri în plus, cifră în care nu se regăsesc angajaţii de la ”Mechel, de la CFR şi cei 900 de şomeri de la Oltchim şi Arpechim. Mai mult, dintre aceşti şomeri avem deja 370.000 de şomeri care nu mai beneficiază nici de indemnizaţia de şomaj”. În plus, gradul de ocupare al forţei de muncă de 59% de la sfârşitul anului 2012 este foarte scăzut prin raportare la angajamentul luat de atingere a nivelului de 70% prevăzut de Agenda UE 2020.

”Izolarea adusă de acţiunile inconştiente ale guvernului Ponta a dus la investiţii şi locuri de muncă mai puţine”, a mai spus Barbu, care a subliniat că în ultimul an s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al investiţiilor străine din ultimii zece ani. ”În anul 2013 investiţiile străine sunt cu 15% mai mici decât în 2012”, a mai adăugat fostul ministru al mediului.

Iar în privinţa locurilor de muncă, ”deşi România are la dispoziţie fonduri europene în valoare de 140 de milioane de euro pentru ajutarea tinerilor să-şi găsească locuri de muncă, nu a fost accesat niciun euro, iar şomajul în rândul tinerilor este de 20,7%”.

Chiar şi principala realizare cu care se laudă USL cu fiecare ocazie – reîntregirea salariilor bugetarilor – ar fi o minciună deoarece ”salariul mediu era de 1553 RON net în aprilie 2012, ultima lună de guvernare PDL. Azi este tot 1553, după reîntregirea cu 8%, deci nu a fost nicio îmbunătăţire a salariului mediu net sub guvernarea Ponta”.

USL a pierdut bătălia cu inflaţia, care acum este 5% - cea mai mare din UE, deşi coborâse la 1% în aprilie 2012, ultima lună a guvernării PDL.

Totodată, Barbu a mai reamintit că ”în preacinstitul guvern Ponta, cum se autointitulează acesta, sunt oameni cu probleme penale, cu dosare precum ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu sau secretarul de stat în Ministerul Mediului, Anne Marie Jugănaru”.

Andreea Paul, prim-vicepreşedinte al PDL şi fost consilier în probleme de economie al premierului Boc, a criticat şi ea regresele economice ale guvernării USL. ”Economia este sufocată de impozitarea muncii. Oamenii de afaceri nu trebuie înfricoşaţi, trebuie să li se audă vocea la fel ca şi politicienilor opoziţiei. Creşterea economică în primul an de guvernare USL a fost de doar 0,7%, faţă de perspectiva de 1,7%. USL a pierdut bătălia cu inflaţia, care acum este 5% - cea mai mare din UE, deşi coborâse la 1% în aprilie 2012, ultima lună a guvernării PDL”, a explicat Paul.

Ea a mai amintit că USL nu şi-a respectat nici promisiunile de a reduce TVA la 11% sau de a reduce CAS-ul. Fosta consilieră a premierului Boc a mai arătat că ”în plus numărul românilor care nu-şi mai pot plăti creditele a crescut. Investiţiile străine ocolesc România iar arieratele au crescut, la fel ca şi deficitul bugetar şi cheltuielile cu personalul bugetar”.

Concluzia finală a tras-o însă Cristian Pârvan de la Asociaţia Oamenilor de afaceri din România care a susţinut că nici USL, nici PDL nu au avut un proiect coerent de dezvoltare economică a României. El a pledat pentru reindustrializare, reamintind că UE a stabilit că industria trebuie să ajungă la o pondere de 20% din PIB, şi a deplâns susţinerea capitalului străin, în dauna celui autohton. ”Investitorul român este oaia neagră. Ne uităm ca la o icoană la investitorii străini, dar pe cei români nu-i susţinem deşi în 2012 au fost 77 de miliarde de lei investiţii în economia românească, din care doar 7 miliarde au fost investiţii străine. Ne gândim doar cum să creăm avantaje altora. Trebuie să ne orientăm către inteligenţa şi resursele româneşti”, a conchis Pârvan.

Cât despre liderii PDL, aceştia au promis că dincolo de critici, partidul va veni în curând cu un set de soluţii, de politici sectoriale pentru toate domeniile importante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor