PCRM renunţă temporar la proteste, anunţă Voronin

Fostul preşedinte comunist al R. Moldova, Vladimir Voronin.
Fostul preşedinte comunist al R. Moldova, Vladimir Voronin. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.03.2012

Partidul Comuniştilor renunţă temporar la proteste, a declarat Vladimir Voronin la manifestaţia organizată faţă votul de vineri, prin care Parlamentul de la Chişinău l-a ales pe Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului.

El a explicat că a luat această decizie pentru că se apropie Sfintele Sărbători de Paşti.

Voronin a anunţat, însă, organizarea unui Congres Civil pe 1 mai, la care şi-a îndemnat susţinătorii să participe.

"Noi facem o pauză la protestele pe care le-am petrecut timp de două luni, până pe data de 1 mai, când vom organiza Congresul Civil. Invităm toţi oamenii cu o minte lucidă să se alăture pe 1 mai. Numai împreună noi vom putea învinge. De la noi aşteaptă paşi greşiţi, de aceea trebuie să fim atenţi şi să nu ne lăsăm provocaţi", a declarat Voronin.

De asemenea, liderul PCRM susţine că votul de vineri, prin care Parlamentul l-a ales pe Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului, reprezintă o uzurpare a puterii în stat.

"Un Parlament nelegitim a ales un preşedinte nelegitim", a spus Voronin.

Preşedintele comuniştilor nu s-a arătat mirat de votul socialistului Igor Dodon, fostul său coleg de partid. "Iuda îşi face treaba şi în Postul Mare. Cine a trădat odată, trădează mereu", a spus el.

La rândul său, deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat că alegerea preşedintelui este o crimă. "Preşedintele a fost ales de către un grup de bandiţi. Există necesitatea de a preveni criminalitatea, anume asta am vrut să facem. Alianţa a săvârşit o crimă şi noi am venit să o condamnăm.Este dreptul nostru de cetăţean", a spus el.

Între 10.000 şi 12.000 de persoane s-au strâns la Chişinău, la protestul organizat de Partidul Comuniştilor faţă de alegerea preşedintelui Republicii Moldova, a anunţat poliţia. Mulţi dintre participanţi au fost aduşi cu autobuzele din diferite raioane ale ţării, relatează Publika TV.

Manifestanţii şi-au prins în piept panglici alb cu roşu şi scandează sloganuri anti-AIE. De asemenea, organizatorii au împărţit steguleţe cu insigna PCRM şi lozinci împotriva Alianţei de guvernare.

Anterior, PCRM a anunţat că mizează pe 20.000 de oameni care să protesteze faţă de politica actualei guvernări.

Parlamentarii moldoveni l-au ales vineri pe Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului, cu 62 de voturi. Timofti avea nevoie de cel puţin 61 de voturi pentru a deveni preşedinte.

Comuniştii au calificat votul drept "o ruşine", spunând că nu a fost secret. Ei au refuzat să precizeze dacă vor contesta alegerile la Curtea Constituţională

Republica Moldova nu are preşedinte de doi ani şi jumătate. La 11 septembrie 2009, preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, şi-a anunţat demisia.

Ultima tentativă de a alege şeful statului a fost organizată la 16 decembrie, dar a eşuat, întrucât singurul candidat înscris în cursă, Marian Lupu, nu a obţinut numărul necesar de voturi. Ulterior, scrutinul a fost declarat invalid de către Curtea Constituţională, pe motiv că nu s-ar fi păstrat caracterul secret al votului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor