Patruzeci şi şase de jurnalişti au fost ucişi în 2011

Cel puţin 46 de jurnalişti au fost ucişi în întreaga lume în 2011, Pakistanul asumându-şi din nou dubioasa onoare de a fi ţara cea mai ucigătoare pentru reporteri, potrivit unui nou raport.
Jurnalişti şi politicieni pakistanezi cinstesc memoria jurnalistului Saleem Shahzad în Islamabad, 1 iunie 2011. (Farooq Naeem / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
22.02.2012

Cel puţin 46 de jurnalişti au fost ucişi în întreaga lume în 2011, Pakistanul asumându-şi din nou dubioasa onoare de a fi ţara cea mai ucigătoare pentru reporteri, potrivit unui nou raport.

Comitetul din New York pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a afirmat că decesele în timpul misiunilor periculoase, inclusiv în timpul protestelor Primăverii Arabe din întregul Orient Mijlociu şi Africa de Nord, au atins niveluri record anul trecut.

Aproape jumătate dintre decesele din 2011 - deşi au o rată de nivel coborât în raport cu toate decesele anilor precedenţi – au fost crime premeditate. Dintre cele 21 de crime, şapte au fost în Pakistan, dintre care cinci au fost ordonate în mod special - vizându-l şi pe Saleem Shahzad, care a raportat pentru Asia Times Online, şi a fost ucis după ce a expus legăturile între marina pakistaneză şi Al-Qaeda.

"Guvernul ar trebui să manifeste seriozitate şi să aibă în vedere că este de datoria sa să protejeze jurnaliştii. Dacă un jurnalist este ameninţat, inculpatul ar trebui să fie adus în faţa justiţiei ", a afirmat reporterul Umar Cheema pentru CPJ.

Aproximativ 40 la sută din cei ucişi au fost fotografi sau cameramani.

CPJ a menţionat de asemenea că, deşi înainte de 2008 jurnaliştii de Internet au apărut rar în rapoartele lor despre cazurile mortale, situaţia nu mai este aceeaşi.

"Jurnaliştii de presă online constituie o proporţie din ce în ce mai mare în rapoartele privind morţii din linia întâi, iar numărul de victime care lucraseră online a crescut în mod constant", a declarat CPJ.

Un număr alarmant de jurnalişti, 17, au fost ucişi la datorie, în misiuni periculoase.

Deşi numărul morţilor a fost de 46, fiind de două mai mare decât în ​​2010, organizaţia de monitorizare a avertizat că alte 35 de decese erau încă în curs de investigare şi ar fi putut avea legatură cu munca în calitate de jurnalişti.

Cinci jurnalişti au fost ucişi în Irak, unde s-a manifestat o continuă violenţă după ce trupele americane s-au retras din ţară. Cinci decese au fost înregistrate, de asemenea, în Libia, unde revolta populară de eliminare a liderului Moammar Gaddafi a degenerat într-un război civil.

Trei jurnalişti ucişi în Mexic, conform declaraţiei CPJ aveau legătură directă cu anchetele privitoare la uciderea altor reporteri din ţară.

Violenţa anti-presă în Mexic a fost descrisă ca fiind extinsă. "Jurnaliştii continuă să se confrunte cu o alegere sumbră: să îşi cenzureze munca sau să fie în pericol" de a fi atacaţi de către bandele criminale.

În Bahrain, doi jurnalişti au murit în condiţii dubioase, în timp ce erau în stare de arest în custodia guvernului, în timpul protestelor care au cuprins întreaga ţară anul trecut, a declarat CPJ.

Patru au fost ucişi în timp ce raportau despre tulburările din Siria, a declarat directorul executiv al CPJ, Joel Simon, într-un editorial care apare în Huffington Post. El a adăugat că printre cei ucişi se afla şi un jurnalist care a fost "împuşcat la un punct de control Homs, în decembrie."

Între timp, CPJ a declarat că 179 de jurnalişti au fost închişi în ultimul an, reprezentând cea mai mare cifră a ultimului deceniu. Iran, China, Birmania, Vietnam, Siria, Eritreea, şi Turcia au fost temniceri de top ai jurnaliştilor.

"În China, autorităţile speriate de posibilitatea de o revoltă on-line, au strivit dizidenţa, au arestat criticii şi au impus noi controale asupra discursului on-line", a scris Simon.

"Guvernele, de la Iran până la China, au făcut notificări şi şi-au recalibrat represiunea pentru a face faţă noilor ameninţări."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor