Patru femei care susţin că au fost abuzate sexual de Andrew Tate cer SUA să nu intervină în cazul acestuia în România

Andrew Tate (Captura video)
Redacţia
19.02.2025

Patru femei care susţin că au fost abuzate sexual de influencerul Andrew Tate au cerut SUA să nu intervină în cazul acestuia în România, scrie BBC, după ce în presă a apărut informaţia că administraţia Trump face presiuni pentru ca celor doi fraţi acuzaţi de viol, trafic de persoane etc. să li se ridice restricţiile de călătorie.

Femeile s-au declarat „extrem de îngrijorate” de informaţiile potrivit cărora oficialii americani au cerut României să relaxeze restricţiile de călătorie împotriva lui Andrew Tate şi a fratelui său, Tristan Tate, care au dublă cetăţenie, britanică şi americană.

Avocatul Matthew Jury, care reprezintă cele patru presupuse victime, a declarat pentru BBC că acestea sunt „absolut nedumerite de ce administraţia Trump a decis să intervină în acest fel”, deşi România neagă că ar fi fost presată de SUA.

Andrew Tate, în vârstă de 38 de ani, şi fratele său au fost arestaţi în România în urmă cu trei ani şi sunt judecaţi pentru acuzaţii de viol, trafic de minori şi spălare de bani, pe care le neagă.

În paralel, fraţii sunt căutaţi de Poliţia din Regatul Unit pentru acuzaţii de viol şi trafic de persoane, pe care, de asemenea, le neagă. Extrădarea lor în Regatul Unit va fi soluţionată după finalizarea cazului din România.

Ziarul Financial Times a relatat că oficialii americani au discutat cazul cu Guvernul român săptămâna trecută, iar acest subiect a fost reluat la sfârşitul săptămânii de Richard Grenell, un emisar al lui Trump.

O sursă a declarat ziarului că a fost făcută o solicitare din partea SUA de a returna paşapoartele fraţilor Tate, astfel încât aceştia să poată călători în timp ce aşteaptă finalizarea procesului penal împotriva lor.

Fraţii Tate au în prezent interdicţie de a părăsi România, deşi nu mai sunt în arest la domiciliu.

Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a confirmat pentru Euronews că Grenell i-a adus în discuţie cazul fraţilor Tate şi că oficialul american este „interesat de soarta fraţilor Tate”. Ministrul însă a negat că ar fi vorba de presiuni din partea americanilor.

Un purtător de cuvânt al ministrului Hurezeanu a declarat pentru Financial Times: „Instanţele româneşti sunt independente şi funcţionează pe baza legii, există un proces corect”.

Premierul român Marcel Ciolacu a negat, de asemenea, rapoartele pe X, scriind: [SUA] nu a făcut nicio solicitare către [România] cu privire la situaţia juridică a unor cunoscuţi influenceri străini investigaţi de autorităţile române.

„Nu au existat solicitări nici în timpul discuţiei dintre Ministerul român al Afacerilor Externe - Richard Grenell, nici după aceasta. România şi SUA împărtăşesc aceleaşi valori privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.”

Potrivit FT, Grenell a declarat că nu a avut nicio „conversaţie substanţială” cu Hurezeanu, dar a adăugat: „Îi sprijin pe fraţii Tate, după cum reiese din postările mele disponibile public”.

Departamentul de Stat al SUA a fost contactat de BBC pentru comentarii.

Fraţii Tate au un sprijin larg pe reţelele sociale de dreapta şi l-au susţinut pe Trump în timpul campaniei electorale din SUA.

Avocatul Jury a declarat: „Este foarte clar din postările şi declaraţiile publice ale membrilor administraţiei Trump din social media că există o mare susţinere pentru Tate.

„Fie nu ştiu, fie nu le pasă de natura acuzaţiilor şi cât de grave sunt acestea”, a declarat el pentru BBC Newsnight.

El a spus că femeile pe care le-a reprezentat au fost „absolut distruse”.

„Să-l vezi pe cel mai puternic om din lume susţinându-l pe presupusul lor agresor este incredibil de traumatizant... este un fel de gaslighting (gaslighting - formă de manipulare psihologică prin care o persoană încearcă să facă pe altcineva să-şi pună la îndoială percepţia realităţii, memoria sau sănătatea mentală. E o tehinica folosită în special de narcisişti)”.

Şi el a numit acţiunile SUA raportate o „interferenţă gravă în dreptul clienţilor mei la un proces echitabil şi la respectarea procedurilor legale”.

Avocatul Matthew Jury le reprezintă pe cele patru femei într-un proces civil împotriva fraţilor Tate la Înalta Curte din Regatul Unit, după ce Serviciul de urmărire penală al Coroanei a decis să nu le instrumenteze cazul. Fraţii Tate neagă acuzaţiile.

Procesul civil este separat de acuzaţiile penale care sunt în prezent investigate de Poliţia britanică.

În declaraţia lor, cele patru femei au adăugat: „Sperăm ca autorităţile române şi britanice vor fi lăsate în pace să îşi facă treaba.”

Secretarul justiţiei din umbră Robert Jenrick a avertizat, de asemenea, SUA să nu intervină, afirmând că fraţii Tate „trebuie să se confrunte cu sistemul nostru de justiţie”.

„Niciun obstacol nu ar trebui să fie pus în calea autorităţilor britanice. Guvernul trebuie să clarifice acest lucru omologilor americani”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor