Patriarhia: Curtea de Conturi deţine informaţiile solicitate de Sebastian Bodu

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, a declarat miercuri, că de 23 de ani Curtea de Conturi deţine informaţiile pe care Sebastian Bodu i-a cerut să le cerceteze. Stoica a apreciat, în context, că europarlamentarul Bodu ar fi putut avea “minima dorinţă de informare”.

Reacţia oficialului BOR vine după ce Sebastian Bodu a solicitat Curţii de Conturi să examineze posibilitatea de a dispune un control asupra fondurilor publice direcţionate către Biserica Ortodoxă Română.

“De 23 de ani Curtea de Conturi, aşa cum prevede legea, inclusiv legea cultelor, controlează sprijinul financiar pe care cultele din România îl primesc de la bugetul central de stat sau de la bugetele locale. În acest moment probabil că reprezentanţi ai Curţii de Conturi se află în diferite instituţii publice pentru a verifica dacă s-a justificat acel sprijin financiar pe care o unitate bisericească l-a primit şi felul în care au fost cheltuiţi banii” a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Constantin Stoica a adăugat că aceste date sunt publice şi se află pe site-urile Ministerului de Finanţe şi Secretariatului de Stat pentru culte.

“Pentru 2013, dacă domnul Bodu ar fi avut minima dorinţă de informare ar fi găsit pe site-ul ministerului Finanţelor Publice şi la Secretariatul de Stat pentru culte că suma pentru construcţii şi reparaţii de biserici pe anul acesta este de 36 de milioane de lei. Aceşti bani sunt oferiţi în urma unor cereri justificate (…)”, a punctat el.

Solicitarea europarlamentarului PDL Sebastian Bodu către Curtea de Conturi a României a fost formulată miercuri.

“În conformitate cu prevederile Constituţiei României, art. 140, care reglementează rolul şi atribuţiile Curţii de Conturi a României în exercitarea controlului asupra resurselor financiare ale statului şi sectorului public, precum şi în baza art. 1 alin. 1 şi 3 alin. 2 din Legea nr. 94/1992, republicată, privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi a României, vă rog să examinaţi posibilitatea de a dispune un control asupra tuturor fondurilor publice, din bugetul central sau din bugetele locale, direcţionate către Biserica Ortodoxă Română (BOR) în ultimii 5 ani cel puţin”, se arată în scrisoarea europarlamentarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne