Pasajele subterane de la Piaţa Charles de Gaulle, Piaţa Presei şi demolarea Halei Matache ar putea primi, joi, avizul Comisiei de Urbanism

Comisia Tehnică de Urbanism a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismul dezbate joi avizarea proiectelor pasajelor subterane de la Piaţa Charles de Gaulle, Piaţa Presei şi demolarea Halei Matache, notează b365.ro. Dacă proiectele vor fi avizate, ar urma ca acestea să fie aprobate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Statuia Hidra din Piaţa Presei Libere, Bucureşti. (Epoch Times România)
Ana Petrescu
20.09.2012

Comisia Tehnică de Urbanism a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismul dezbate joi avizarea proiectelor pasajelor subterane de la Piaţa Charles de Gaulle, Piaţa Presei şi demolarea Halei Matache, notează b365.ro. Dacă proiectele vor fi avizate, ar urma ca acestea să fie aprobate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Hala Matache, care este încadrată ca monument istoric, a fost subiectul a numeroase discuţii în ultimii ani, dezbaterile axându-se pe cum ar trebui să fie acest proiect, dacă să implice restaurarea clădirii, demolării sau mutării acesteia. La începutul lui 2012, Ministerul Culturii şi Ministerul Dezvoltării au dat avizul pentru refacerea şi restaurarea clădirii. La sfârşitul lunii iulie circulau zvonuri potrivit cărora Primăria Capitalei ar vrea să mute Hala Matache pentru a face loc Diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus. Totuşi, de circa un an lucrările la acest Bulevardul Uranus sunt blocate din cauza Halei Matache. În prezent, Primăria Generală nu areaviz pentru continuarea lucrărilor în zonă. Prima etapă a Diametralei, cuprinsă între Piaţa Victoriei şi Vasile Pârvan trebuia finalizată încă din vara lui 2011.

În luna februarie, Ministerul Culturii a dat avizul pentru construirea pasajelor subterane de la Piaţa Charles de Gaulle şi cel de la Piaţa Presei Libere. Dacă cele două pasaje vor primi şi avizul de la Ministerul Dezvoltării, rămâne ca acestea să-l mai primească pe cel de la Ministerul Mediului.

În ceea ce priveşte pasajul de la Piaţa Charles de Gaulle, acesta va fi poziţionat pe centrul bulevardului, având câte un tunel pentru fiecare sens de circulaţie. Astfel, vor exista câte două benzi pe sens pentru deplasarea autoturismelor, iar la suprafaţă, în dreptul rampelor vor fi construite câte două benzi pe sens, pentru că ulterior pe deasupra pasajului să rămână trei benzi pe sens. Intrarea în pasaj se va face imediat după statuia Aviatorilor, trecând pe sub Piaţa Charles de Gaulle şi ieşind la suprafaţă înainte de ambasada Chinei.

Referitor la pasajul de la Piaţa Presei Libere, acesta va fi în forma literei Y şi se va intra în subteran de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, din dreptul Fântânii Mioriţa, ieşind prin două pasaje subterane spre Bulevardul Kiseleff şi spre Bulevardul Expoziţiei. Accesul în subteran se va face prin lateral, printr-o rampă de coborâre, pe partea dreaptă pe sensul de mers dinspre Ploieşti.

Construirea pasajelor subterane de la Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Presei Libere a fost contestat, în luna martie, de numeroşi membrii ai Ordinului Arhitecţilor din România. Aceştia susţin că ambele construcţii nu soluţionează în mod real problema aglomeraţiei, ci doar distrug cele două mari artere istorice ale Capitalei, Şoseaua Kiseleff şi Bulevardul Aviatorilor. Cele două artere nu au fost clasate ca “monument istoric” de către Ministerul Culturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor