Partidul Popular Maghiar din Transilvania a elaborat două proiecte de lege pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Protest al maghiarilor in Sfantu Gheorghe, 8 noiembrie 2012.
Protest al maghiarilor in Sfantu Gheorghe, 8 noiembrie 2012. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a declarat joi, la Târgu Mureş, că partidul său a elaborat două proiecte de lege referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc. Una dintre cele două legi este o lege cadru iar cea de a doua îşi propune să reglementeze înfiinţarea unei "regiunii cu statut special a Ţinutului Secuiesc. PPMP va supune pachetul legislativ dezbaterii publice şi se aşteaptă ca UDMR fie să sprijine proiectele PPMT, fie să-şi prezinte propriul proiect, pentru a le "armoniza".

Toro Tibor a declarat că cele două proiecte legislative vor fi postate pe site-ul PPMT vineri, iar dezbaterea publică va dura minimum două luni:

"Noi propunem pentru dezbaterea publică o lege-cadru privind regiunile, vorbim şi despre regiuni cu statut special. În acest proiect de lege punem la punct noţiuni de regiune, regiunile cu statut special, cum se constituie acestea, care sunt competenţelor regiunilor, cum se împart competenţele, organele de conducere ale regiunilor, relaţia dintre regiune şi Guvern, cum se finanţează regiunile. Vorbim despre un fond de solidaritate care încearcă să rezolve diferenţe dintre diferitele regiuni ale ţării", a declarat Toro.

Conform Mediafax, din pachetul legislativ ce va fi supus spre dezbatere publică de PPMT mai face parte un proiect "de înfiinţare a regiunii cu statut special a Ţinutului Secuiesc, care pune în practică dispoziţiile legii-cadru".

Ţinutul Secuiesc în organizarea propusă de PPMT ar urma sa păstreaze ca subdiviziuni administrative judeţele, Târgu Mureş urmând să fie un "scaun secuiesc", după modelul Bruxelles-ului:

"Nu dorim să renunţăm la judeţe. (…) Dar în cadrul Ţinutului Secuiesc nu judeţele sunt importante, ci aceste scaune secuieşti, respectiv Târgu Mureş, care trebuie să aibă un statut special, după modelul Bruxelles-ului", a declarat Toro.

Liderul PPMT a criticat UDMR-ul pentru faptul că nu şi-a făcut încă public proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, pe care partidul lui Kelemen Hunor l-a promis maghiarilor din România încă din martie anul trecut.

Afirmând că autonomia este un drept constituţional al maghiarilor din România, Toro Tibor a declarat că speră ca UDMR-ul să sprijine proiectul legislativ, pentru a ajunge în Parlament şi le-a cerut colegilor maghiari din partidul aflat la guvernare să renunţe la "jocul dublu" şi să abordeze deschis problema autonomiei Ţinutului Secuiesc: "Am cerut colegilor noştri de la UDMR, care actualmente sunt în coaliţia de guvernământ, să vorbească în mod deschis despre acest subiect (autonomia teritorială n.r.). Atunci când sunt la guvernare sau în apropierea puterii nu vorbesc despre acest subiect, numai când sunt în opoziţie. Credem că nu se mai poate tolera acest limbaj dublu şi cred că numai atunci putem fi înţeleşi de către majoritate dacă vorbim în mod deschis", a concluzionat Toro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne