Partidul e în toate - noi dovezi despre programul de spionaj desfăşurat de China comunistă cu ajutorul aplicaţiei TikTok

Birourile companiei ByteDance, care deţine aplicaţia TikTok, Beijing, 16 septembrie 2020.
Birourile companiei ByteDance, care deţine aplicaţia TikTok, Beijing, 16 septembrie 2020. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

Extrem de populara aplicaţie de filmări scurte TikTok nu este decât "un alt instrument invaziv" pentru campania de spionaj a Beijingului asupra Americii, au declarat legislatorii americani după ce au apărut înregistrări interne care ar arăta că datele private ale utilizatorilor americani ale aplicaţiei sunt accesate în mod repetat în China.

Cel puţin între septembrie 2021 şi ianuarie 2022, inginerii din China au avut acces la datele din SUA ale aplicaţiei, potrivit înregistrărilor scurse din 80 de întâlniri interne, citate de BuzzFeed News. În plus, angajaţii TikTok au fost nevoiţi uneori să apeleze la colegii lor din China pentru a determina modul în care circulau datele din SUA, pe care personalul din SUA nu era autorizat să le acceseze în mod independent, se arată în raport.

TikTok este deţinută de gigantul tehnologic ByteDance, cu sediul la Beijing, şi a stârnit îngrijorare în Statele Unite şi în alte părţi ale lumii în ceea ce priveşte posibilitatea ca datele sale să fie accesate de Partidul Comunist Chinez (PCC), având în vedere că legile sale obligă companiile să coopereze cu agenţiile de securitate atunci când sunt solicitate.

"Totul este văzut în China", a declarat un membru al departamentului de încredere şi siguranţă al TikTok, în cadrul unei întâlniri din septembrie 2021, potrivit raportului. În aceeaşi lună, un director s-a adresat unui inginer cu sediul la Beijing ca fiind un "Master Admin" cu "acces la tot".

"Nu este nicio surpriză, TikTok este doar un alt instrument invaziv al Chinei comuniste pentru a se infiltra în informaţiile personale şi de proprietate ale americanilor. Această aplicaţie reprezintă o ameninţare foarte reală la adresa securităţii noastre naţionale, iar Statele Unite ar trebui să ia măsuri ferme pentru a opri campania de spionaj a PCC", a declarat reprezentantul Ken Buck (R-Colo.) pentru The Epoch Times.

Populara platformă deţinută de China a căutat ani de zile să minimizeze legăturile sale cu Beijingul - preocupări care au declanşat eforturile administraţiei Trump de a interzice TikTok să opereze în Statele Unite. Într-o serie de declaraţii publice, compania a susţinut că stochează local datele utilizatorilor din SUA şi că nu le-ar împărtăşi autorităţilor chineze dacă i s-ar cere acest lucru.

Legea chineză privind serviciile naţionale de informaţii cere tuturor organizaţiilor şi cetăţenilor să "sprijine, să ajute şi să coopereze cu eforturile serviciilor naţionale de informaţii în conformitate cu legea" şi să "protejeze secretele de lucru ale serviciilor naţionale de informaţii de care au cunoştinţă". Din această cauză, firmele chineze nu au altă opţiune decât să predea orice date cer autorităţile şi să nege că fac acest lucru în mod public, au declarat experţii.

În august 2021, o firmă susţinută de stat care are legătură cu cel mai important organism de supraveghere a internetului din ţară a preluat, de asemenea, o participaţie de 1% la una dintre filialele ByteDance, sporind îngrijorările legate de potenţiala influenţă pe care Beijingul ar putea-o exercita asupra platformei.

"Orice date ale utilizatorilor americani care pot fi accesate de o companie 'privată' din China pot fi, fără îndoială, accesate şi de Partidul Comunist Chinez", a declarat pentru The Epoch Times reprezentantul Lee Zeldin (R-N.Y.).

În cadrul unei audieri în Congres, în octombrie 2021, Michael Beckerman, vicepreşedinte şi şef al politicii publice în America pentru TikTok, a negat că angajaţii ByteDance au acces la datele utilizatorilor. Guvernul SUA trebuie să determine urgent ce date au fost colectate, la ce a avut acces guvernul chinez şi cum au fost folosite aceste date. El le-a spus legislatorilor că "o echipă de securitate de renume mondial cu sediul în SUA" se ocupă de accesul la datele utilizatorilor din SUA şi că aceasta stochează copiile de rezervă în Singapore.

Înregistrările scurse, a spus Zeldin, sugerează că Beckerman "este posibil să fi minţit Congresul, ceea ce reprezintă o infracţiune".

"Chiar şi posibilitatea ca datele private a milioane de americani, mulţi dintre ei doar adolescenţi, să fi fost accesate de guvernul chinez şi să fi putut fi folosite pentru orice activităţi nefaste ale PCC ar trebui să declanşeze semnale de alarmă în guvernul nostru şi în sectorul privat, precum şi pentru oricine foloseşte această aplicaţie. Guvernul SUA trebuie să determine urgent ce date au fost colectate, la ce a avut acces guvernul chinez şi cum au fost folosite aceste date", a spus el.

Cu puţin timp înainte de articolul publicat pe 17 iunie de Buzzfeed, TikTok a anunţat că migrează tot traficul utilizatorilor americani către serverele Oracle din Statele Unite. Acesta a adăugat că va continua să folosească centrele sale de date din SUA şi Singapore pentru stocarea de rezervă, dar se aşteaptă să şteargă datele utilizatorilor americani de pe aceste site-uri în timp.

"Fiecare bucată de tehnologie care vine din China este folosită ca armă"

Fostul cenzor chinez de internet Liu Lipeng a declarat anterior pentru The Epoch Times că TikTok a încercat să angajeze persoane ca el pentru a monitoriza utilizatorii din SUA. În 2018, Liu a dat un interviu la ByteDance pentru un post de manager de conţinut TikTok, de la care se aştepta să inspecteze "videoclipurile globalizate" de pe platformă.

"Cenzurează în mod direct discursul americanilor", a declarat el într-un interviu din 2020.

Preşedintele Donald Trump a emis un ordin executiv în august 2020 pentru a interzice TikTok şi super-aplicaţia chineză WeChat, afirmând că o captură luată de aceste aplicaţii a unor mari porţiuni de date ale americanilor "ameninţă să permită Partidului Comunist Chinez accesul la informaţiile personale şi de proprietate ale americanilor, permiţând potenţial Chinei să urmărească locaţiile angajaţilor şi contractorilor federali, să construiască dosare cu informaţii personale pentru şantaj şi să efectueze spionaj corporativ".

De atunci, ordinul lui Trump a fost blocat de mai multe procese şi hotărâri judecătoreşti.

În iulie 2021, preşedintele Joe Biden a revocat ordinul executiv, dând în schimb ordin Departamentului Comerţului să evalueze platforma pentru a stabili dacă aceasta reprezintă un risc pentru securitatea naţională.

Casey Fleming, analist în domeniul securităţii cibernetice şi director executiv al firmei de consultanţă strategică BlackOps Partners, a declarat că ambiţia globală a Beijingului ar trebui să tragă semnale de alarmă în ceea ce priveşte tehnologia din China.

Un lucru pe care îl spune întotdeauna oamenilor care îl consultă în astfel de chestiuni, a afirmat Fleming, este că "trebuie să înţelegeţi că fiecare bucată de tehnologie care vine din China este folosită ca armă. Este pentru a slăbi Statele Unite şi a întări China", a declarat el la programul "China Insider" de la EpochTV.

Datele personale sunt "foarte, foarte valoroase", deoarece descriu o imagine a persoanelor cu care este conectat cineva, a tranzacţiilor sale comerciale, a activităţilor pe smartphone şi ceea ce va face în viitor, a declarat Fleming. Modul în care TikTok este programat pentru a prinde publicul în aplicaţie este, de asemenea, o formă de control psihologic, a spus el.

"Lucrul pe care majoritatea oamenilor nu îl înţeleg cu adevărat este că valorile şi obiectivele Partidului Comunist Chinez sunt complet opuse celor ale SUA şi ale lumii libere. Ei vor să o controleze complet. Deci nu există companii independente în China, PCC comandă şi controlează totul acolo", a spus Fleming.

Oricine se angajează în afaceri sau în alte activităţi în China "se supune legilor PCC în China".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe