Partidul de guvernământ din Georgia, supărat pe restricţiile impuse de SUA privind vizele

Premierul georgian Irakli Kobakhidze (OC Media)
Redacţia
25.05.2024

Partidul de guvernământ din Georgia a acuzat vineri Statele Unite că duc o politică de "ameninţări şi şantaj", după ce Washingtonul a anunţat noi restricţii de viză din cauza unui proiect de lege privind "agenţii străini", transmite Reuters.

Proiectul de lege, care ar impune organizaţiilor ce primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "agenţi străini", a declanşat o criză politică în această ţară din Caucazul de Sud şi ameninţă legăturile sale istorice puternice cu Washingtonul, unul dintre principalii donatori de ajutor.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat joi că Washingtonul a lansat o revizuire a cooperării cu Georgia şi a impus restricţii de viză pentru persoanele "responsabile sau complice la subminarea democraţiei în Georgia", precum şi pentru membrii familiilor acestora.

Blinken a menţionat că proiectul de lege, care a declanşat ample proteste de stradă în Georgia de peste o lună, ar "sufoca exercitarea libertăţilor de asociere şi de exprimare" şi ar împiedica activitatea organizaţiilor media independente.

Partidul de guvernământ Visul Georgian a declarat pe Facebook că restricţiile privind vizele nu reprezintă "nimic altceva decât o încercare grosolană de a restricţiona independenţa şi suveranitatea Georgiei".

"Niciun fel de şantaj nu ne poate forţa să mergem împotriva ţării noastre", a spus acesta.

Şeful fracţiunii parlamentare a blocului de guvernământ a afirmat că măsura SUA este "comică" şi că ameninţă să restricţioneze independenţa Georgiei.

"Independenţa ţării nu este de vânzare pentru nicio viză", a scris Mamuka Mdinaradze pe Facebook.

Germania şi Franţa şi-au exprimat săptămâna aceasta profunda îngrijorare cu privire la calea urmată de Georgia, iar Uniunea Europeană a îndemnat Tbilisi să retragă proiectul de lege, spunând că măsura ar reduce ambiţiile naţiunii de a adera la blocul comunitar.

Proteste de amploare

Proiectul de lege a fost adoptat săptămâna trecută de parlamentul georgian. A fost respins prin veto de către preşedinte, dar Visul Georgian a transmis vineri că va începe săptămâna viitoare procedura de anulare a veto-ului.

Opoziţia faţă de proiectul de lege a declanşat unele dintre cele mai mari proteste din Georgia de la obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Criticii din această ţară cu 3,7 milioane de locuitori o numesc "legea rusească", comparând-o cu legislaţia folosită de Moscova pentru a reprima disidenţa. Bruxelles şi Washington o descriu ca fiind autoritaristă şi de inspiraţie rusă.

Un grup de partide de opoziţie a emis o declaraţie în care aplaudă demersul SUA, afirmând că acesta va "proteja constituţia, suveranitatea şi libertatea Georgiei, precum şi viitorul european şi euroatlantic al ţării noastre".

Rusia neagă orice asociere directă cu proiectul de lege, dar a acuzat joi SUA de şantaj, după ce Washingtonul a transmis semnale că ar putea reduce ajutorul acordat pentru Tbilisi şi introduce sancţiuni.

Georgia a beneficiat de pachete de ajutor din partea SUA în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari de la începutul anilor 1990. Secretarul de stat adjunct al SUA, James O'Brien, a declarat luna aceasta că Washingtonul va revizui un pachet de ajutor de 390 de milioane de dolari pentru Georgia din cauza proiectului de lege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor