"Partidul Comunist Chinez face profit din crime" - UE condamnă furtul de organe de la prizonierii de conştiinţă

Silvia Sardone, europarlamentar italian
Loredana Diacu
05.05.2022

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezoluţie în care admite practic că în China comunistă au loc crime împotriva umanităţii. Mai exact, regimul de la Beijing ucide prizonerii de conştiinţă prin prelevarea forţată a organelor, care sunt apoi folosite în scop de transplant, pentru profit. Principalele victime sunt aderenţii Falun Gong, o disciplină spirituală care propune un cod moral bazat pe principiile adevăr, compasiune şi toleranţă, împreună cu un set de exerciţii meditative.

Concret, în rezoluţia adoptată, Parlamentul European (PE) îşi exprimă "îngrijorarea serioasă cu privire la rapoartele privind recoltarea persistentă, sistematică, inumană şi autorizată de stat de organe de la prizonierii din Republica Populară Chineză şi, mai precis, de la practicanţii Falun Gong".

În fundamentarea deciziilor luate, PE explică, în textul rezoluţiei, că Tribunalul pentru China a constatat că recoltarea forţată de organe a fost comisă ani de zile pe întreg teritoriul Chinei la o scară semnificativă şi că practicanţii Falun Gong au fost una dintre sursele de aprovizionare cu organe - şi probabil principala sursă.

Dezbateri aprinse: Crimele regimului comunist, condamnate

"Dragi colegi, în Europa trebuie să aştepţi foarte mult pentru a primi un organ, dar în China în câteva săptămâni se rezolvă. Cum e posibil? Un semn de progres, se spune. Dar se pare că Beijing recoltează organe de la prizonieri, mai ales Falun Gong, şi apoi se ajunge la această situaţie. Cu toţii am sperat că acestea vor fi o amintire a trecutului şi că la 70 de ani după al Doilea Război Mondial o ţară importantă comite infracţiuni care sunt crime împotriva umanităţii şi nu păţeşte nimic, dragi colegi, deoarece comunitatea internaţională închide ochii", a transmis Hilde Vautmans (Renew Europe).

"Astăzi vorbim despre o problemă concretă, un scandal, şi anume furtul de organe de la prizonieri care, pentru convingerile lor filozofice sau spirituale, au fost închişi şi acum suferă acest lucru. Mulţi dintre aceşti prizonieri mor după prelevarea de organe. Un tribunal a conchis că participarea Guvernului chinez la acest furt de organe era evidentă.

Adepţii Falun Gong sunt victimele acestor practici îngrozitoare. Nu putem să privim în altă parte când ştim că se întâmplă aşa ceva. UE şi statele membre trebuie să facă tot ce e posibil pentru ca în China să se pună capăt acestor încălcări absurde ale drepturilor personale. Trebuie să cerem Chinei să răspundă la întrebări clare, la acuzaţii, la mărturii făcute în acest sens. În cazul în care China doreşte cu adevărat să pună capăt acestor practici, o poate face. Şi acest furt de organe nu trebuie să fie încurajat de sistemele noastre medicale de transplant, trebuie să existe o supraveghere foarte strictă a reţelelor de transplant, mai ales în cazurile suspecte.

Să luăm un exemplu în Regatul Unit. Există o lege care spune că oricine este pacient pentru un transplant nu poate să călătorească în străinătate", a adăugat europarlamentarul Peter van Dalen, unul dintre iniţitatorii demersului.

"Aparatul totalitar al Partidului Comunist distruge libertatea oamenilor şi demnitatea lor. În cazul recoltării de organe, ca şi la munca forţată, se face chiar profit din infracţiunile împotriva umanităţii. Vreau să mulţumesc tribunalului internaţional care a făcut investigaţia în ceea ce priveşte recoltarea de organe, pentru că datorită lor am putut să vedem dovezi clare pentru ceea ce se întâmplă. Nu mai există niciun dubiu.

Este clar că Partidul Comunist Chinez (PCC) foloseşte această procedură pentru a putea să-i asuprească pe uiguri, pe tibetani, pe creştini, pe prizonierii politici, sau pe prizonierii de conştiinţă Falun Gong.

(...) Nimeni nu trebuie să mai rămână tăcut faţă de crimele Partidului Comunist. Astăzi este momentul ca Tribunalul Penal Internaţional să se ocupe de aceste crime şi noi să facem tot ce se poate ca să putem opri aceste crime oribile împotriva umanităţii", a declarat, în cadrul dezbaterilor ce au precedat votul, europarlamentara Miriam Lexmann.

"Un medic uigur care a fost forţat să participe la prelevarea de organe de la prizonieri mi-a spus: clienţii bogaţi din Golf cer "organe halal", care sunt apoi duse în ţara lor. Este legea cererii şi a ofertei. (...) prelevările forţate au vizat în primul rând Falun Gong, apoi prizonierii de conştiinţă şi acum uigurii.

Totul se cumpără, totul se vinde, în ţara Partidului Comunist Chinez. Cumpărătorii vin din America de Nord, Orientul Mijlociu şi Europa. Această crimă împotriva umanităţii trebuie să fie scoasă la lumină. Cerem transparenţă totală autorităţilor chineze, cerem să se pună capăt turismului de transplant, să se oprească orice cooperare spitalicească cu China şi să analizăm îndeaproape un astfel de trafic. Fiecare trebuie să aleagă de ce parte este. Eu întotdeauna voi fi de partea prizonierilor de conştiinţă", a punctat şi europarlamentarul Raphael Glucksmann.

Ce au votat europarlamentarii

În textul rezoluţiei se specifică faptul că PE consideră că "practica recoltării de organe de la prizonieri în viaţă aflaţi în culoarul morţii şi prizonieri de conştiinţă în Republica Populară Chineză poate constitui o crimă împotriva umanităţii, astfel cum este definită în articolul 7 din Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale".

În consecinţă, Parlamentul European solicită autorităţilor chineze să răspundă prompt la acuzaţiile de recoltare de organe şi să permită monitorizarea independentă de către mecanismele internaţionale de protecţie a drepturilor omului, inclusiv de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

Totodată, PE îndeamnă autorităţile chineze să solicite şi să asigure consimţământul liber şi în cunoştinţă de cauză al prizonierilor sau deţinuţilor în legătură cu examinările medicale şi să adopte un cadru de reglementare, în conformitate cu convenţiile internaţionale, pentru un sistem voluntar şi transparent de donare de organe.

De asemenea, PE cere ca UE şi statele sale membre să ridice problema recoltării de organe în China în cadrul fiecărui dialog privind drepturile omului şi "insistă ca UE şi statele sale membre să condamne public abuzurile legate de transplantul de organe din China."

De asemenea, în textul rezoluţiei, statelor membre UE li se solicită să ia măsurile necesare pentru a preveni turismul de transplant în China de către cetăţenii lor şi să sensibilizeze cetăţenii care călătoresc în China cu privire la această problemă. Textul integral al rezoluţiei poate fi citit aici.

Din partea României rezoluţia a fost semnată de Eugen Tomac, Traian Băsescu, Gheorghe‑Vlad Nistor, Vlad Gheorghe, Dragoş Pîslaru, Nicolae Ştefănuţă, Ramona Strugariu, Dragoş Tudorache.

PE admite că regimul de la Beijing comite crime, dar refuză să ceară sancţiuni

Parlamentul European s-a limitat la a adopta o rezoluţie în care face recomandări şi solicitări, însă amendamentul prin care Consiliul european era invitat să impună sancţiuni împotriva "funcţionarilor, entităţilor şi persoanelor răspunzătoare de orchestrarea recoltării forţate de organe în China" a fost respins.

Au existat însă europarlamentari care au pledat pentru sancţiuni căci este limpede că regimul de la Beijing nu se va opri de la sine, având în vedere că recoltarea de organe este o practică ce durează de decenii, fără ca multele rezoluţii care s-au adoptat până acum să o oprească.

"Sun Tzu, un vechi strateg militar, spunea că în orice luptă trebuie să fii imparabil. Să vedem care este politica chineză a Partidului Unic - pe care preşedintele Comisiei Europene Von Der Leyien l-a numit un competitor şi un aliat. Politica faţă de deţinuţi şi beneficiarii, chiar şi turiştii de organe din alte ţări, precum ale noastre, sau din Golf, care preferă ca organele să fie luate de la cei care nu au nimic de spus.

Trebuie să îi încurajăm pe toţi să citească rapoartele care au fost făcute pe această temă. Dacă UE retrage sancţiunile asupra Chinei, numai gândul în sine este de reprimat, pentru că decuplarea este singura soluţie. Partidul Comunist din China nu cooperează cu cei care respectă drepturile omului şi cred că ar trebui să contracarăm cu o atitudine şi mai puternică din partea Vestului", a declarat Charlie Weimers (ECR Group).

"Încă o dată dezbatem din păcate o chestiune de-a dreptul incredibilă, inumană, şi anume recoltare forţată de organe de la deţinuţi şi de la alte persoane. Toate acestea în Repuhlica Populară Chineză. Este o adevărată grozăvie practicată de decenii şi care nu s-a întrerupt niciodată. Iar acum, sub regimul lui Xi Jinping s-a agravat şi mai mult în urma măsurilor represive. Tendinţa este una în creştere, însă în rezoluţia noastră nu facem decât să îi cerem o favoare Chinei, fără niciun fel de mecanism la dispoziţie, fără niciun fel de procedeu atât din punctul de vedere al medicilor, al structurilor de sănătate. Dacă nu avem mai mult, nu vom face nimic pe această situaţie atât de cumplită", a punctat un alt europarlamentar ECR.

În asentimentul lui a fost şi europarlamentarul Fabio Massimo Castaldo:

"Fără nicio urmă de îndoială, prelevarea forţată de organe în China de la deţinuţii de conştiinţă este o practică. Asta este concluzia Tribunalului China. De la persoane care nu sunt moarte din punct de vedere clinic, spune o universitate americană. Este vorba despre persoane precum creştini, uiguri, Falun Gong etc., care sunt trataţi ca nişte animale, care sunt supuşi unor analize medicale doar ca să se asigure că organele pot fi prelevate.

Iată cele mai groaznice atrocităţi din ziua de astăzi şi o adevărată crimă împotriva umanităţii. In ciuda faptului că nu am reuşit să facem nimic, iată, nici măcar la ultimul summit UE-China, cred că ar trebui măcar acum să utilizăm toată presiunea de care sunt în stare pentru a face ceva cu adevărat.

Cer de asemenea să se facă o anchetă transparentă la nivel internaţional pentru a vedea ce se întâmplă cu încălcarea acestor drepturi şi pentru a fi traşi la răspundere responsabilii. Trebuie să utilizăm toate mijloacele de care dispunem, inclusiv cele comerciale, pentru ca Beijingul să îşi asume responsabilitatea. Mai mult decât atât, reprezentaţii UE şi noi ca fiinţe umane trebuie să menţinem şi să susţinem vocea celor care nu mai au una. Este o situaţie de neacceptat. Pentru că dacă nu facem asta, atunci nimeni atlticineva nu o va face în locul nostru."

Genocidul împotriva practicanţilor Falun Gong

Falun Gong este o disciplină care constă în efectuarea unui set de exerciţii line, denumite "qigong" în cultura chineză, şi respectarea în viaţa de zi cu zi a unui cod moral ce are la bază trei principii fundamentale: Adevăr, Compasiune şi Toleranţă.

După ce a început să fie predată public (în anul 1992), Falun Dafa a devenit rapid o mişcare de masă în China, fiind îmbrăţişată şi apreciată de aproape o sută de milioane de oameni, mai mulţi decât numărul membrilor Partidului Comunist Chinez. Acest lucru a pus-o pe "radarul" dictatorului Chinei care, în 1999, nemulţumit de popularitatea ei, a declanşat o brutală campanie naţională de eradicare a practicii. Iar campania de eradicare a fost transformată în scurt timp într-una de exterminare.

Aşa cum cercetări independente aveau să dovedească ulterior, regimul comunist de la Beijing a transformat practicanţii persecutaţi într-o bancă vie de organe. Practic, odată "internaţi" forţat în lagăre de muncă sau închisori, practicanţilor li se fac analize de sânge şi ajung într-o bază de date. Iar apoi, când un pacient care are nevoie de un transplant plăteşte preţul cerut de spitalele chineze de stat, un aderent Falun Gong compatibil este scos din închisoare şi sacrificat. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici. În ciuda faptului că a fost şi este persecutată atât de crunt, practica nu a dispărut ci, dimpotrivă, s-a răspândit în întreaga lume.

În anul 2013, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care a avertizat Republica Populară Chineză că practica sa de recoltare de organe forţată este inacceptabilă.

În rezoluţia adoptată la Strasbourg, Franţa, PE şi-a exprimat "îngrijorarea profundă faţă de rapoarte persistente şi credibile de recoltare sistematică de organe de către statul chinez de la prizonieri de conştiinţă, ce nu şi-au dat consimţământul, din Republica Populară Chineză, inclusiv de la un număr mare de practicanţi Falun Gong deţinuţi pentru convingeri spirituale, precum şi membri ai altor grupuri minoritare etnice şi religioase".

În 2016, PE a adoptat o nouă rezoluţie, declaraţia 0048/2016 care condamnă recoltarea de organe de la prizonierii de conştiinţă din China, document care cere Comisiei Europene să implementeze rezoluţia adoptată de Parlamentul European la 12 decembrie 2013.

Tot în anul 2016, Camera Reprezentanţilor din Congresul american a adoptat, de asemenea, în unanimitate, o rezoluţie prin care a condamnat recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong şi de la alţi prizonieri de conştiinţă din China. Rezoluţia 343 cerea ca guvernul chinez să pună capăt imediat practicii de recoltare forţată de organe şi să oprească persecuţia împotriva Falun Gong şi făcea apel la Departamentul de Stat al SUA să ofere o analiză mai detaliată a subiectului în raportul său anual privind drepturile omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor