Partidul austriac de extremă dreapta câştigă primul tur al alegerilor prezidenţiale

Partidul Libertăţii (FPÖ) din Austria, care este anti-imigraţie, a obţinut victoria în prima rundă a alegerilor prezidenţiale. Sondajele de opinie arată că Norbert Hofer din FPÖ a câştigat 36,7% dintre voturi.
Norbert Hofer din partidul austriac de extremă dreapta FPÖ.
Norbert Hofer din partidul austriac de extremă dreapta FPÖ. (Captură Foto)

Conform rezultatelor voturilor la alegerile prezidenţiale din Austria, pentru prima dată din 1945, ţara nu va avea un preşedinte susţinut de social democraţi (SPÖ) sau de Partidul Popular de centru dreapta (ÖVP).

Cei doi candidaţi nominalizaţi de partidele de guvernământ au eşuat să ajungă în turul doi al alegerilor, care va avea loc în 22 mai, au arătat sondajele.

Candidatul SPO, Rudolf Hundstorfer, a ocupat locul al patrulea cu peste 11%, la egalitate cu Andreas Khol din ÖVP.

Partidul Libertăţii a obţinut cea mai bună performanţă la nivel federal, de la înfiinţarea sa după cel de-al Doilea Război Mondial, reflectând atfel nemulţumirea alegătorilor austrieci faţă de situaţia actuală.

“Ca şi în alte ţări din Europa, suntem martori la prăbuşirea partidelor tradiţionale”, a declarat analistul Peter Hajek pentru AFP.

Amplificarea sentimentului anti-imigraţie în Austria a jucat, de asemenea, un rol în succesul fenomenal al FPÖ, susţin analiştii.

“În trecut, alegerile prezidenţiale s-au concentrat pe personalităţi, dar în acest an chestiunile politice au avut, de asemenea, un rol. Hundstorfer şi Khol vor trebui să plătească pentru eşecul partidelor lor”, a declarat Karin Cvrtila de la institutul pentru sondaje OGM.

Candidatul verzilor, Alexander Van der Bellen, este prezent de asemenea în runda a doua a alegerilor, urmând să-l înfrunte pe Norbert Hofer de la FPÖ.

Van der Bellen a ieşit pe locul a doilea cu 21,1% dintre voturi. Acesta este membru al Partidul Verzilor de 11 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe