Parlamentul R. Moldova va ancheta circumstanţele privind tentativa puciului anticonstituţional al Partidului Democrat

Parlamentul R. Moldova format în baza alegerilor din 24 februarie 2019
Parlamentul R. Moldova format în baza alegerilor din 24 februarie 2019 (parlament.md)

Parlamentul de la Chişinău a constituit, în şedinţa de marţi, 18 iunie, Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept privind tentativa puciului anticonstituţional al Partidului Democrat realizată prin intermediul Curţii Constituţionale şi a Procuraturii Generale.

Potrivit proiectului, în componenţa Comisiei de anchetă vor fi 9 deputaţi din toate fracţiunile parlamentare. Astfel, fracţiunea PSRM va fi reprezentată de deputaţii Vladimir Ţurcanu, preşedinte al Comisiei, Grigore Novac şi Victor Gaiciuc.

Din partea fracţiunii PAS, blocul ACUM a fost desemnat parlamentarul Mihai Popşoi, vicepreşedinte al Comisiei, iar Dinu Plîngău va reprezenta fracţiunea Platforma DA, blocul ACUM în calitate de secretar al Comisiei de anchetă.

Fracţiunea PDM a refuzat delegarea membrilor săi în cadrul acesteia, iar Fracţiunea Partidului Şor nu a participat la lucrările şedinţei plenare şi nu a anunţat decizia sa.

Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile, va audia părţile şi persoanele implicate pentru a stabili dacă la 8 iunie, ziua primei şedinţe a noului Parlament, procurorii ar fi pregătit 60 de mandate de arestare pe numele deputaţilor blocului ACUM şi PSRM.

În termen de 60 de zile, raportul cu privire la toate circumstanţele privind tentativa puciului anticonstituţional al Partidului Democrat realizată prin intermediul Curţii Constituţionale şi a Procuraturii Generale urmează să fie prezentat Legislativului.

Potrivit Radio Europa Liberă, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi-a apărat formaţiunea în faţa acuzaţiilor de tentativă de uzurpare a puterii, declarând în plenul Parlamentului că o nou-creată comisie de anchetă poate deveni un instrument de persecutare a oponenţilor politici.