Parlamentul lucrează: ANRE intră oficial în zodia PSD

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei va fi condusă pentru următorii patru ani de un pesedist acuzat de presă că a fost acţionar la o firmă ce se ocupa cu citirea contoarelor electrice şi care a beneficiat de contracte bănoase din partea Electrica SA.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie devine roşie: deputatul PSD Dumitru Chiriţă a fost uns şef de Parlament, cu 220 de voturi "pentru" şi 79 "împotrivă", pe fundalul acuzaţiilor de politizare a instituţiei venite din partea opoziţiei.

Nagy Bege Zoltan (propus de UDMR) a fost desemnat în funcţia de vicepreşedinte, iar Cornelia Sulger (PSD) şi Gheorghe Gabriel Gheorghe (ALDE) - membri ai Comitetului de reglementare al ANRE.

Potrivit Hotnews, Dumitru Chiriţă, în vârstă de 54 ani, este la al patrulea mandat de deputat. Deputatul şi-a început cariera în 1981 ca electrician. Ulterior, a studiat la Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale, în cadrul Universităţii Nicolae Titulescu şi a făcut un master "Relaţii de muncă şi industriale", în cadrul Facultăţii de Drept. Înainte de a ajunge deputat, a fost vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical. În perioada 1990-2000 a fost preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate "Univers", iar în perioada 1990-2011 preşedintele Sindicatului Liber Independent "Energia". În perioada 2004-2008 a fost vicepreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

"În 2011, România Curată scria că deputatul PSD Dumitru Chiriţă era acţionar al SC Sindserv SA, societate controlată de Federaţia Energia Mileniului III, care se ocupa de citirea contoarelor de energie electrică şi care beneficia de contracte bănoase din partea Electrica SA. "Deputatul PSD este considerat 'creierul' întregii afaceri derulate prin cele două societăţi. Era acţionar minoritar la Sindserv, preşedinte al Sindicatului Liber Independent Energia Bucureşti, care deţine acţiuni la firmă, preşedinte executiv al Federaţiei Univers, un alt acţionar al companiei şi fost membru în Consiliul de Administraţie al SC Electrica SA", scria România Curată. Vezi aici amănunte", arată sursa citată.