Parlamentul începe miercuri o nouă sesiune ordinară, sub semnul protestului Opoziţiei
Parlamentul îşi reia activitatea miercuri, când se deschide prima sesiune ordinară din acest an, sub semnul protestului parlamentarilor USL, care nu vor participa la şedinţele Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Camera Deputaţilor şi Senatul au fost convocate în prima sesiune ordinară de la 1 februarie de către preşedinţii acestor foruri, Roberta Anastase şi Vasile Blaga.
În prima zi de lucru din sesiunea parlamentară, deputaţii şi senatorii îşi vor alege în plen noii membri ai birourilor permanente, structuri de conducere formate din preşedinte, vicepreşedinţi, secretari şi chestori.
Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, care sunt totodată şi preşedinţii birourilor permanente, se aleg prin vot secret la începutul legislaturii, pe întreaga durată a mandatului parlamentarilor, iar ceilalţi membri sunt aleşi la începutul fiecărei sesiuni parlamentare. Cel mai probabil, vor fi nominalizaţi aproape aceiaşi membri ai birourilor permanente. La Senat trebuie să se găsească un înlocuitor pentru Cristian Diaconescu, care la începutul acestui an a devenit ministrul Afacerilor Externe. El deţinea în Biroul permanent al Senatului funcţia de vicepreşedinte din partea UNPR. De asemenea, Adrian Năstase nu va mai candida pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, potrivit liderului deputaţilor PSD, Mircea Duşa.
Grupurile parlamentare urmează să decidă şi asupra conducerilor lor.
La aceste decizii vor lua parte şi parlamentarii Opoziţiei.
Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat că parlamentarii USL vor participa la prima şedinţă a Biroului permanent şi la plen şi că îşi vor desemna reprezentanţi în conducerea Parlamentului, iar ulterior vor demara protestul faţă de acţiunile puterii prin neparticiparea la lucrările plenului, comisiilor şi ale birourilor permanente. Potrivit preşedintelui PNL, Crin Antonescu, protestul Opoziţiei se va încheia în momentul în care vor fi organizate alegeri.
"Durata (protestului - n.r.) este până la alegeri anticipate, sperăm noi, sau până la momentul în care, în urma unui acord oficial încheiat în vederea unor schimbări majore, a unor alegeri anticipate, ar trebui transpus în Parlament printr-un vot", a explicat Antonescu.
El a arătat că parlamentarii USL se retrag din activitatea "uzuală" a Parlamentului, păstrându-şi mandatul şi dreptul de vot pe care să-l activeze în "situaţii de maximă importanţă", cum ar fi decizii, hotărâri sau legi privitoare la alegeri anticipate, moţiune de cenzură, suspendarea preşedintelui sau modificarea legislaţiei electorale.
Deputaţii şi senatorii Opoziţiei vor renunţa pe durata protestului la indemnizaţia aferentă participării la şedinţele din Parlament. În timpul acestei "greve" parlamentarii USL se vor afla totuşi în Parlament, dar şi în teritoriu.
Anunţul Opoziţiei a fost aspru criticat de Putere. Premierul Emil Boc a calificat acest demers ca fiind unul fără consistenţă.
"Eu cred că această decizie a Opoziţiei de a intra în grevă parlamentară este imatură şi iresponsabilă. Atunci când ai o slujbă şi eşti plătit pentru ea, trebuie să-ţi faci datoria. Mai bine sau mai prost, apreciază cei care trebuie să aprecieze, dar trebuie să-ţi faci datoria. Nu ca la grădiniţă, îţi iei jucăriile şi te duci acasă, că eşti supărat. Opoziţia trebuie să fie în permanentă competiţie cu Puterea, să vina cu soluţii alternative", a declarat Boc, la postul public de televiziune.
Noua sesiune parlamentară începe şi sub semnul restanţelor, numai la Camera Deputaţilor existând 640 de iniţiative aflate în proces legislativ din sesiunile anterioare.
Deputaţii ar trebui să decidă, printre altele, asupra proiectului de lege care prevede reluarea vânătorii pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării". Proiectul a fost reîntors din plen la comisia de specialitate la solicitarea PDL. Proiectul de lege privind aprobarea OUG 127/2010 pentru adoptarea unor măsuri destinate dezvoltării economico-sociale a zonei "Delta Dunării" a fost modificat în comisii, prin introducerea posibilităţii vânătorii în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
Printre iniţiativele asupra că senatorii trebuie să decidă în această sesiune parlamentară se află propunerea legislativă care prevede majorarea cu 10% a salariilor pentru funcţionarii publici care lucrează în relaţiile cu publicul în zonele unde minorităţile naţionale au o pondere de peste 20% şi care cunosc limba maternă a minorităţilor respective.
Actul normativ iniţiat de deputaţii UDMR Mate Andras Levente şi Marton Arpad a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputaţilor.
De asemenea, parlamentarii trebuie să dezbată din nou legea privind gestionarea câinilor fără stăpân, după ce Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională.
Pentru noua sesiune parlamentară parlamentarii şi-au stabilit anumite priorităţi legislative.
Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat că priorităţile legislative ale democrat-liberalilor sunt revizuirea Constituţiei pentru reducerea numărului de parlamentari şi parlament unicameral, proiectul de lege care vizează intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, precum şi cel privind colaborarea dintre Guvern şi Parlament în problematica europeană.
El a adăugat că revizuirea Constituţiei nu poate fi făcută doar de PDL, pentru că e nevoie de două treimi în Parlament şi că speră ca şi Opoziţia să înţeleagă faptul că românii au votat acest lucru, parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, iar fără revizuirea Constituţiei nu se poate ajunge la acest lucru.
O altă prioritate legislativă a PDL este proiectul de lege care vizează intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, care urmează să intre în vigoare la 1 iunie.
O a treia prioritate a democrat-liberalilor este proiectul de lege care vizează colaborarea dintre Guvern şi Parlament pe afaceri europene, un proiect care vizează derularea în 2012 şi în anii următori a problematicii europene şi a modului de cooperare în continuare între Guvern şi Parlament pe aceste teme.
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a afirmat că Uniunea nu va susţine în sesiunea parlamentară din această primăvară "legi de mare anvergură", cum ar fi legea sănătăţii, legea privind votul prin corespondenţă sau legea privind reorganizarea administrativă.
Cea de-a şaptea sesiune parlamentară din actuala legislatură începe pe 1 februarie şi se va încheia la sfârşitul lunii iunie.