Parlamentul European cere Kosovo să renunţe la tarifele de 100% aplicate importurilor sârbeşti

Ramush Haradinaj (ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
03.03.2019

Parlamentul European a cerut Kosovo să retragă tarifele de 100% aplicate produselor importate din Serbia pentru putea fi reluate discuţiile privind normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări balcanice vecine, potrivit Deutsche Welle.

David McAllister, liderul delegaţiei europene care a vizitat cele două ţări, a declarat sâmbătă că grupul a adus în discuţie problema tarifelor în cadrul întâlnirilor cu oficialii kosovari, precizând că este “singura cale de a reuşi”.

Kosovo a insistat că va ridicat tarifele doar atunci când Serbia recunoaşte suveranitatea şi nu va mai bloca micul stat în eforturile de aderare la organizaţii internaţionale.

Belgradul a precizat că tarifele îi afectează companiile şi nu va participa la negocieri privind normalizarea relaţiilor înainte de ridicarea tarifelor.

Kosovo, o fostă provincie iugoslavă, a impus taxele de import în noiembrie 2018, ca răspuns la ceea ce a numit a fi încercări ale Belgradului de a-i submina statalitatea.

Belgradul nu a recunoscut niciodată independenţa Kosovo, proclamată în 2008 după un război de gherilă în 1998-1999.

Peste 10.000 de persoane au fost ucise în acest război, care a determinat NATO să lanseze o campanie aeriană în primăvara anului 1999 pentru a pune capăt ostilităţilor.

SUA, un aliat apropiat al Kosovo, a făcut de asemenea presiuni asupra statului să suspende tarifele aplicate produselor sârbeşti.

În cadrul unei vizite în 27 februarie, John Erath, director pentru afaceri europene în Consiliul pentru Securitate Naţională al SUA, şi directorul pentru Balcani al aceluiaşi consiliu, Brad Berkley, au cerut guvernului din Priştina să retragă tarifele, care au fost plasate de asemenea şi asupra unor produse din Bosnia.

Premierul kosovar Ramush Haradinaj a afirmat că Priştina insistă ca orice fel de negocieri cu Belgradul să aibă loc pe baza “principiului recunoaşterii reciproce”, dacă se doreşte suspendarea tarifelor.

“Dorim să se încheie un acord cuprinzător şi cu caracter obligatoriu în 2019 între cele două ţări … acord care să ducă la recunoaşterea reciprocă şi aderarea Kosovo la ONU”, a susţinut Haradinaj într-o scrisoare postată pe pagina sa de Facebook, adresată premierilor diverselor ţări ale lumii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor