Parlamentul European aprobă controversata Directivă Copyright
alte articole
Parlamentul European a aprobat marţi o nouă şi controversată lege a copyright-ului, în pofida temerilor exprimate de criticii acestui proiect de lege.
Legea, care a fost adoptată cu 348 de voturi pentru, 274 împotrivă şi 36 de abţineri, înseamnă, potrivit website-ului Parlamentului European:
- Platformele de internet, cum ar fi YouTube sau Facebook, răspund pentru conţinutul încărcat de utilizatori pe acestea;
- Directiva nu se aplică în mod explicit asupra anumitor materiale încărcate, precum meme sau GIF-uri;
- Linkuri către articole de ştiri, însoţite de cuvinte simple sau extrase foarte scurte, pot fi partajate gratuit;
- Jurnaliştii trebuie să primească o cotă-parte din toate veniturile legate de drepturile de autor obţinute de editorii lor;
- Platformele nou-înfiinţate sunt supuse unor obligaţii reduse.
Criticii şi-au concentrat atenţia în special asupra a două articole ale acestei directive, şi anume 11 şi 13.
Conform Articolului 13, platformele de Internet devin responsabile legal pentru găzduirea materialului piratat uploadat de utilizatori. Website-urile vor trebui să filtreze toate materialele încărcate pentru a preveni încălcarea drepturilor de autor şi acest lucru ar putea să limiteze extrem de mult libertatea de expresie de pe Internet şi ar putea pune capăt culturii memelor de pe internet.
Pe lângă articolul 13, reforma presupune şi introducerea unei aşa-numite “taxe pe link”, care urmăreşte să ofere editorilor şi ziarelor o cale de a câştiga bani când companii precum Google creează linkuri către articolele lor, permiţându-le să ceară licenţe plătite.
Iar acum, statele membre UE trebuie să aprobe oficial noua lege. Totuşi, acestea deja au căzut de acord asupra ei în principiu.