Parlamentul European a adoptat raportul privind comercializarea produselor biodestructive

Parlamentul European a adoptat, marţi, cu 652 voturi pentru, şase împotrivă şi 17 abţineri, raportul elaborat de eurodeputata Daciana Sârbu (PSE/PSD) cu privire la comercializarea produselor biodestructive.

După cum a declarat Daciana Sârbu pentru AGERPRES, înregistrarea şi comercializarea produselor biocide, precum dezinfectanţii, pesticidele şi altele, sunt esenţiale în activitatea economică şi în acest context raportoarea a propus prelungirea până în 2014 a perioadei de tranziţie în timpul căreia piaţa produselor biodestructive va continua să fie reglementată de norme naţionale.

Merită remarcat faptul că raportul a trecut în plenul PE în primă lectură, în urma acordului cu Comisia Europeană şi Consiliul UE.

Propunerea Comisiei Europene viza revizuirea directivei 98/8/CE, deoarece evaluarea implementării a arătat că perioada până la 14 mai 2010, prevăzută pentru evaluarea substanţelor active folosite în produsele biodestructive, cu scopul de a le include în lista comunitară pozitivă, nu este suficientă.

În absenţa acestui raport, perioada de tranziţie, în timpul căreia piaţa produselor biodestructive va continua să fie reglementată de norme naţionale, ar fi expirat (în luna mai a acestui an) fără ca lista pozitivă comunitară să fie stabilită.

În practică, aceasta ar fi însemnat că produse importante, cum ar fi dezinfectanţii utilizaţi în spitale, ar fi trebuit retraşi de pe piaţă începând cu 15 mai 2010. Pentru a evita acest efect nedorit, Comisia Europeană propusese o prelungire a perioadei de tranziţie cu trei ani, până la 14 mai 2013.

În urma compromisului obţinut cu Consiliul în cadrul procedurii de co-decizie, Parlamentul European a propus prelungirea perioadei de înregistrare cu patru ani, până în 2014. Potrivit amendamentelor introduse de membrii comisiei parlamentare de resort, va exista posibilitatea extinderii perioadei de tranziţie cu încă zece ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe