Estonia extinde ancheta împotriva Danske Bank, pentru a investiga transferuri de 2 miliarde USD

(Captură Imagine)

Autorităţile estoniene şi-au extins ancheta cu privire la presupusa spălare de bani prin sucursala locală a Danske Bank pentru a acoperi transferuri de până la 2 miliarde USD, a declarat joi procurorul general eston.

Extinderea anchetei din Estonia adaugă presiune asupra Danske Bank, întrucât creditorul şi investitorii săi aşteaptă o amendă potenţial mult mai mare din partea autorităţilor americane pentru implicarea într-unul dintre cele mai mari scandaluri de spălare a banilor din lume - afacerea Laundromat.

„Investigăm peste 10 dosare în sumă de până la 2 miliarde USD”, a declarat o purtătoare de cuvânt a procurorului general.

Procurorul a declarat că a analizat fluxuri suspecte în valoare de 300 milioane USD vizând două dosare separate. A refuzat să comenteze în continuare situaţia acelor noi cazuri, dar a spus că lucrează împreună cu o serie de ţări, inclusiv cu Statele Unite.

Danske, cea mai mare bancă din Danemarca, a recunoscut în 2018 că plăţi suspecte în valoare totală de 200 de miliarde de euro (223 miliarde USD) din Rusia şi în alte ţări au trecut prin sucursala sa din Estonia, declanşând anchete la nivel mondial.

„Desigur, continuăm să cooperăm cu autorităţile şi să punem la dispoziţia investigaţiilor informaţiile pe care le avem”, a menţionat Danske într-o declaraţie, joi.

Danske, care a fost eliminată din Estonia şi a spus că va ieşi şi din celelalte state baltice şi din Rusia, a repetat declaraţia anterioară potrivit căreia „nu ar fi trebuit să lucreze niciodată cu clienţi nerezidenţi din Estonia”.

În 2018, autorităţile estoniene au arestat 10 foşti angajaţi ai filialei locale Danske, pe baza unor suspiciuni că ar fi facilitat un flux de bani ilegali prin intermediul sucursalei.

Acţiunile companiei Danske au pierdut mai mult de jumătate din valoare de când au fost făcute acuzaţiile de spălare de bani împotriva băncii.

"O posibilă amendă a autorităţilor americane îi îngrijorează pe investitori", a afirmat el, potrivit Reuters.