Deputaţii ruşi vor să instituie o 'listă neagră' a site-urilor cu informaţii ilegale
alte articole
Deputaţii ruşi vor să instituie o 'listă neagră' a site-urilor cu informaţii ilegale
Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, intenţionează să adopte miercuri mai multe amendamente care propun crearea unui inventar al domeniilor cu informaţii ilegale, scriu ziarele moscovite. Accesul la site-urile introduse în această 'listă neagră' va fi restricţionat sau în general blocat, menţionează Kommersant.
Cele mai mari companii de internet şi apărătorii drepturilor omului sunt împotriva acestei norme, iar Wikipedia în limba rusă a închis accesul la documentele sale, în semn de protest. Experţii sunt de părere că, sub pretextul luptei împotriva conţinutului ilegal, deputaţii instituie o deplină cenzură pe internet. Amendamentele la legea 'Despre apărarea copiilor de informaţii care dăunează sănătăţii şi dezvoltării' şi alte acte normative separate, limitând accesul la informaţii contradictorii, au fost adoptate de deputaţii ruşi, în primă lectură, pe 6 iulie, aminteşte Kommersant.
Oficiosul Rossiiskaia Gazeta scrie că este vorba de o 'filtrare a conţinutului' şi precizează că, din luna noiembrie, vor fi blocate site-urile cu pornografie pentru copii, cele care promovează drogurile şi suicidul. Ministrul comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov, a subliniat că 'ideea este corectă, dar că internetul trebuie să rămână, în general, un mediu liber'. Experţii afirmă, însă, că acest control va reduce cu 20% viteza de transmitere a datelor în reţeaua globală.
Protestele companiilor de internet nu-i va împiedica pe deputaţi să adopte chiar miercuri un proiect de lege care instituie un registru al site-urilor cu informaţii interzise pentru copii, semnalează Vedomosti. Operatorii şi cei care găzduiesc pagini web vor trebui să blocheze accesul la site-urile introduse în 'lista neagră'. Se afirmă, însă, că actul normativ va mai fi amendat o dată în septembrie, înainte să intre în vigoare.
Ruşii se vor putea plânge Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) prin internet, titrează Izvestia, menţionând că 'cekiştii' vor trebui să răspundă la emailuri în decurs de o lună. Până acum, cetăţenii se puteau adresa FSB-ului doar în 'forme tradiţionale' - prezentându-se la sala de primire sau trimiţând scrisori prin poştă.