Parlamentarii americani critică Rusia pentru cazul Snowden

Edward Snowden, fost angajat al CIA.
Edward Snowden, fost angajat al CIA. (The Guardian via Getty Images)

Parlamentarii SUA continuă să critice Rusia pentru decizia luată de Moscova de a-i acorda azil temporar fostului colaborator federal Edward Snowden, care a dezvăluit programul american de supraveghere PRISM.

Au apus de mult zilele ameţitoare de după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, atunci când Washington-ul şi Moscova vorbeau unul despre altul ca aliaţi în devenire în epoca de după Războiul Rece.

Duminică, parlamentarii americani şi-au manifestat dispreţul faţă de guvernul rus şi în special faţă de preşedintele Vladimir Putin.

Senatorul republican John McCain a vorbit la Fox News Sunday.

"El [Putin] este un vechi colonel KGB, care nu are nicio iluzie despre relaţia noastră, nu-i pasă de o relaţie cu Statele Unite, continuă să îşi oprime poporul, continuă să oprime mass-media şi continua să acţioneze într-o manieră autocratică şi nefolositoare", a declarat McCain.

McCain a declarat că episoadele Snowden semnalează "relaţiile incredibil de proaste dintre Statele Unite şi Rusia", adăugând că preşedintele Putin "şi-a băgat degetele drept în ochii Americii".

Tensiunile dintre Washington şi Moscova se extind dincolo de Edward Snowden, potrivit preşedintelui Comitetului de Relaţii Externe a Senatului, democratul Robert Menendez.

McCain a declarat că episoadele Snowden semnalează "relaţiile incredibil de proaste dintre Statele Unite şi Rusia", adăugând că preşedintele Putin "şi-a băgat degetele drept în ochii Americii".

"Ei [oficialii ruşi] nu cooperează cu noi referitor la tragediile care au loc în Siria. Nu cooperează când este vorba despre reducerea în continuare a armelor nucleare. Nu cooperează atunci când încalcă drepturile homosexualilor şi lesbienelor, inclusiv a vizitatorilor străini care vin în Rusia şi ar putea fi arestaţi", a declarat acesta pentru ABS.

La o conferinţă de presă de vineri, preşedintele Barack Obama a declarat că nu are o "relaţie personală rea" cu Putin. Cu toate acestea, săptămâna trecută, Casa Albă a anunţat anularea unui summit planificat între cei doi lideri.

"Este probabil necesar să luăm o pauză, să reevaluăm încotro se îndreaptă Rusia, care sunt interesele noastre de bază şi să calibrăm relaţia astfel încât să luăm deciziile care sunt cele mai bune pentru Statele Unite şi să sperăm bine şi pentru Rusia, dar şi să recunoaştem că pur şi simplu vor fi unele diferenţe, iar noi nu vom fi capabili să le ascundem complet", a declarat Obama.

Tensiunile bilaterale nu au împiedicat o întâlnire săptămâna trecută între secretarul de stat John Kerry, secretarul Apărării Chuck Hagel şi omologii lor ruşi. Oficialii americani au declarat că tonul reuniunilor a rămas "pozitiv şi constructiv".

Reacţionând la anularea summitului Obama-Putin, un consilier din cadrul Afacerilor Externe al lui Putin a declarat că America a arătat că nu este pregătită să dezvolte relaţiile cu Rusia pe o bază de egalitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe