Park Geun-Hye, o preşedintă legată de istoria modernă a Coreii de Sud

Învestirea oficială a dnei Park Geun-Hye, luni, 25 februarie, în funcţia de preşedintă a Coreii de Sud (Republica Coreea), reprezintă o premieră în istoria ţării şi încoronează o viaţă marcată de privilegii, dar şi de tragedii, notează vineri AFP într-un amplu comentariu.
Park Geun-Hye. (DONG-A ILBO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.02.2013

Învestirea oficială a dnei Park Geun-Hye, luni, 25 februarie, în funcţia de preşedintă a Coreii de Sud (Republica Coreea), reprezintă o premieră în istoria ţării şi încoronează o viaţă marcată de privilegii, dar şi de tragedii, notează vineri AFP într-un amplu comentariu.

Spre deosebire de predecesorii săi, dna Park Geun-Hye cunoaşte foarte bine Casa Albastră, nume sub care este cunoscut Palatul prezidenţial, deoarece acolo a trăit o mare parte a existenţei sale. După asasinarea mamei sale, Park Geun-Hye a devenit Primă Doamnă a ţării alături de tatăl ei, fostul preşedinte Park Chung-Hee, care a condus timp de 18 ani destinele Coreii de Sud.

Park Geun-Hye avea nouă ani în momentul preluării puterii de către tatăl său, în 1961, printr-o lovitură de stat militară. Park Chung-Hee a administrat ţara cu mână de fier până la asasinarea lui, în 1979. Moştenirea lăsată de acesta continuă să divizeze Coreea de Sud: pentru unii Park Chung-Hee este arhitect al miracolului economic sud-coreean după războiul din Peninsula Coreea (1950-1953), iar alţii îl acuză pe acesta de îngrădirea drastică a libertăţii publice.

În cadrul eforturilor de reconciliere, dna Park a denunţat public represiunile comise în Coreea de Sud în anii '60-'70. 'Cred că una din valorile perene ale democraţiei este faptul că scopul nu poate justifica mijloacele', declara în campania sa electorală preşedinta aleasă a Coreii de Sud.

În 1974, Park Geun-Hye se afla la studii în Franţa, iar tatăl său a chemat-o drept urmare a asasinării mamei ei de un militant susţinător al regimului comunist din Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană, RPDC). După cinci ani, Park Chung-Hee a fost la rândul lui ucis de şeful serviciilor secrete sud-coreene, iar pe atunci tânăra Park a fost nevoită să părăsească Palatul Albastru. Park Geun-Hye s-a retras, revenind pe scena politică în 1998, când a obţinut un mandat de deputat.

Park Geun-Hye (60 ani) nu şi-a întemeiat niciodată o familie şi nu are copii. Acest fapt a devenit un argument credibil în faţa unui electorat sătul de scandaluri de corupţie implicând apropiaţi ai foştilor preşedinţi sud-coreeni.

'Nu am familie de care să mă ocup sau copii cărora ar trebui să le las o moştenire. Voi, oamenii, sunteţi familia mea iar mulţumirea voastră este motivul pentru care am rămas în politică', declara dna Park în ajunul scrutinului prezidenţial din decembrie anul trecut.

'Aşa cum o mamă îşi consacră viaţa familiei, eu voi fi o preşedintă care va avea grijă de viaţa fiecăruia din voi', a afirmat Park Geun-Hye adresându-se acelei părţi din electoratul sud-coreean pentru care îndatoririle casnice şi conjugale ale femeii reprezintă baza societăţii.

Opozanţii sunt de părere că noua preşedintă a ţării este rece şi arogantă, motiv pentru care au supranumit-o 'regina de gheaţă'. Susţinătorii îi apreciază însă calmul, spiritul de învingător şi combativitatea, într-o ţară tradiţionalistă unde doar 1% din femei fac parte din structurile de conducere ale marilor companii..

În 2006, cu ocazia unei reuniuni politice, Park Geun-Hye a fost atacată cu un cuţit şi rănită la faţă de un agresor.

Odată cu învestirea sa oficială pentru un mandat de cinci ani, dnei Park îi revine sarcina de a administra mai multe dosare urgente, între care Coreea de Nord, condusă de un regim comunist intransigent, şi situaţia în propriul său partid conservator. Ea va trebui să răspundă totodată unor probleme crescânde ale clasei medii sud-coreene, preocupată de securitate economică şi de inegalitate socială, conchide AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor