Parchin, complexul care ar fabrica arme nucleare în Iran, lovit de o explozie
O explozie la complexul nuclear iranian Parchin a ucis cel puţin 2 oameni, printre ei aflându-se şi un “expert nuclear”, al carui nume nu a fost mentionat, conform rapoartelor media iraniene.
Rapoartele privind explozia ce a avut loc în interiorul, sau lângă, centrala nucleară Parchin, situată în afara Teheranului, susţin că aceasta s-ar putea datora unor probleme tehnice. De asemenea, nu a putut fi confirmată informaţia că doi lucrători ai centralei ar fi murit în explozie. Guvernul iranian nu a făcut nici o declaraţie asupra incidentului şi aproape toate rapoartele despre explozie sunt bazate pe ştiri publicate pe site-uri din afara Iranului, majoritatea lor fiind conduse de grupuri anti-guvernamentale ce activează în afara ţării.
În primul comentariu oficial despre incident, sursele oficiale iraniene au declarat că a avut loc un „incident”, dar nu o explozie, la centrala Parchin. Doi oameni au fost clasificaţi ca „dispăruţi”, şi nu decedaţi. În plus, sursele au adăugat că nu se desfăşoară nicio activitate nucleară în centrala Parchin.
Agenţia semi-oficială de ştiri Isna a susţinut că explozia a avut loc în jurul orei 10 dimineaţa după izbucnirea unui incendiu într-o „unitate de producţie ce foloseşte materiale explozive.”
„Din nefericire, datorită incidentului, doi muncitori ai acestei unităţi de producţie şi-au pierdut vieţile”, a raportat site-ul. Alte site-uri de ştiri au citat martori care au spus că o explozie puternică a putut fi auzită de la câţiva km depărtare.
Ziarul de opoziţie Sahamnews a susţinut că explozia a fost atât de puternică încât a spart geamurile unor clădiri situate la 15 km distanţă de centrală, ridicând posibilitatea că s-ar putea să fi avut loc o explozie mult mai distructivă decât au lăsat să se ştie ziarele oficiale.
Iranul a refuzat încă din 2005 accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în centrala Parchin şi atât opoziţia internă şi cât şi din afara ţării au acuzat regimul iranian că foloseşte locul pentru a ascunde şi desfăşura un program ilegal de înarmare nucleară.
Luna trecută, ministrul israelian al securităţii interne, Yuval Steinitz, a declarat că are „informaţii de încredere” că Parchin a fost folosită pentru testarea secretă a unei tehnologii ce poate fi folosită doar pentru detonarea unei arme nucleare.
Iranul se află în negocieri cu şase puteri mondiale pentru un acord permanent privind industria sa nucleară. Discuţiile sunt concentrate pe ridicarea sancţiunilor vestice în schimbul unei limitări a programului nuclear iranian. Termenul limită pentru încheierea unui acord este 24 noiembrie.