Parchetul General se sesizează după postarea lui Traian Băsescu şi cere CSM să apere magistraţii

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a luat poziţie faţă de postarea fostului preşedinte Traian Băsescu, de pe contul său de Facebook, prin care acesta "deplângea" soarta celor 127 de familii care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010, afirmând că, "pe fond, aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice" îndreptate împotriva sa.

În replică, PICCJ reaminteşte că "măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate şi validate doar de către judecători" şi, în acest context, apreciază declaraţiile fostului preşedinte ca "regretabile" şi cere Consiliului Superior al Magistraturii să intervină.

"Măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate şi validate doar de către judecători. Conducerea Ministerului Public apreciază ca fiind regretabil faptul că un fost preşedinte al României pune la îndoială independenţa şi imparţialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natură să afecteze prestigiul şi credibilitatea justiţiei", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, transmis sâmbătă, în contextul aprecierilor emise în spaţiul public de către Traian Băsescu, potriviti Mediafax.

Reamintim ca sâmbătă, la două zile după ce Tribunalul Călăraşi a respins contestaţia depusă de Ioana Băsescu împotriva măsurii asiguratorii dispuse de procurori asupra terenului pe care şi l-a achiziţionat în comuna Nana, judeţul Călăraşi, fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a exprimat pe Facebook "părerea de rău" faţă de cei care, la fel ca fiica sa, au intrat sub incidenţa instituirii sechestrului pe terenuri, pe motiv ca în momentul comasării a peste 200 de ha de teren din Nana s-ar fi comis ilegalităţi.

La această situaţie s-a ajuns după un uriaş scandal stârnit de Antena 3 cu privire la un posibil abuz de putere făcut de Traian Băsescu pentru a-şi ajuta fiica să cumpere terenul din Călăraşi, scandal în urma căruia premierul şi-a trimis Corpul de Control la Nana, pentru a verifica situaţia.

Mai multe detalii pe acest subiect puteţi citi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.