Paralimpicii moldoveni nu vor pleca la Soci

Paralimpicii moldoveni nu vor pleca la Soci din cauza finanţării insuficiente. Preşedintele asociaţiei obşteşti Invasport-Moldova, Serghei Afanasenco, a comunicat, că guvernul a propus pentru pregătirile pentru Jocurile Paralimpice doar 250 mii lei, şi atunci când până la start au rămas doar trei luni.
(Al Bello / Getty Images)
Epoch Times România
06.02.2014

Paralimpicii moldoveni nu vor pleca la Soci din cauza finanţării insuficiente. Preşedintele asociaţiei obşteşti Invasport-Moldova, Serghei Afanasenco, a comunicat, că guvernul a propus pentru pregătirile pentru Jocurile Paralimpice doar 250 mii lei, şi atunci când până la start au rămas doar trei luni.

"Cu regret, funcţionarii Ministerului Tineretului şi Sportului au în cap un singur gând - locuri premiante. Nu-i interesează că 250 mii lei este costul călătoriei unui invalid şi a antrenorului său şi medicului la Campionatul Mondial sau la Europei. Dar aceasta este doar o etapă a pregătirilor. Iar pentru o încadrare completă este necesară pregătirea în cadrul întregului ciclu preolimpic. Dacă nu patru ani atunci măcar unul. Eu, în calitate de fost sportiv, evoluând în această calitate deja ca şi persoană cu disabilităţi, aş fi putut să plec la Soci. Măcar pentru a arbora drapelul Moldovei la aceste jocuri. Să mă răstorn cu sania pe distanţă şi să spun că îmi era rău... Dar este ridicol. Trebuie să ai o atitudine responsabilă faţă de tot ce faci", consideră atletul.

Potrivit spuselor sale, în 2013 acesta a găsit de la sponsori şi a împrumutat de la prieteni pentru antrenamente 540 mii lei, în timp ce statul pentru aceleaşi scopuri a alocat 32 mii. lei, în loc de cele 576 mii, care au fost anunţate. Afanasenco a menţionat că pentru alimentarea zilnică a unul paralimpic în Republica Moldova se alocă 120 lei, iar o oră de antrenament în bazinul complexului sportiv din Tiraspol "Sheriff" costă 180 lei, numind "sărăcia - viciul sistemului moldovenesc de antrenare a sportivilor".

"În Moldova există trei sportivi-invalizi, care cu uşurinţă ar fi putut evolua ca o echipă de sanie. Dar aceasta presupune cheltuieli. Iar toţi vor rezultate, şi imediat, dar aşa ceva nu poate fi. Rezultatele sportive sunt o muncă asiduă zilnică. Nu uitaţi că sportivii-invalizi se confruntă şi cu stresul psihologic. Deoarece un atlet în scaunul cu rotile fără picioare este în primul rând un om fără picioare. Trebuie să zburăm în avioane, să ne deplasăm în spaţiu. Astfel de chestiuni trebuie depăşite", a amintit preşedintele Invasport-Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor