Papahagi: Sper ca în scurtă vreme Trump & co. vor înţelege că AUR şi georgeştii nu sunt un soi de trumpişti români, ci comunişti reşapaţi şi legionaroizi

Donald Trump este al 47-lea preşedinte al SUA (X - screenshot)
Ana IOn
20.01.2025

România are o excelentă relaţie cu SUA iar exploatarea unor resurse (gaz de şist, petrol şi gaze din Marea Neagră) ar consolida prietenia, opinează profesorul Adrian Papahagi, într-o analiză dedicată învestirii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA.

Totodată, Papahagi îşi exprimă speranţa că Trump şi administraţia sa vor înţelege "că hoarda de AUR şi georgeştii nu sunt un soi de trumpişti români, ci comunişti reşapaţi şi legionaroizi."

În textul publicat pe Facebook, profesorul Papahagi mai punctează faptul că deşi Trump "detasta UE", Uniunea Europeană poate trata comercial cu administraţia sa iar parteneriatul UE-SUA se va reface.

Redăm analiza lui Papahagi:

"E foarte greu de profeţit cum va fi mandatul lui Trump pentru umanitate.

Să pornim de la ce ştim, şi să punem binele în faţă. În mandatul anterior şi-a propus aceleaşi lucruri, dincolo de retorica electorală: să pună capăt woke-ismului american şi terorismului intelectual al stângii 'progresiste'; să stăvilească expansiunea economică a Chinei; să menţină pacea în zonele turbulente şi să potolească statele agresive (Iran, Coreea de Nord, Rusia); să crească economia americană, inclusiv negociind mai bine acordurile comerciale cu aliaţii europeni şi devenind primul producător de petrol şi gaze din lume; să oprească sau să limiteze imigraţia cu aer de invazie dinspre Mexic.

Acum nu e mult diferit, dar retorica e mai agresivă, cu accente imperialiste (Panama, Groenlanda, Canada) şi au cam dispărut din jurul lui politicienii echilibraţi şi profesionişti, ca Pence, Mattis, Pompeo, Haley etc.

America a crescut în primul mandat Trump, dar a crescut şi sub Biden. Probabil va continua să crească, deşi îmi pare că economia e supraîncinsă, acţiunile supraevaluate, şi nu m-ar mira să fim într-o bulă care se va sparge în anii următori.

Woke-ismul a fost întărâtat, nu învins. Ar fi bine să-i vină de hac măcar acum – e una dintre maladiile spirituale şi intelectuale ale lumii libere. Iar dacă se termină în SUA, vor înceta şi maimuţărelile în restul lumii.

China n-a fost cu adevărat ţinută la respect în primul mandat Trump. Totuşi, nu se simte prea bine. S-a umflat peste măsură, a construit în neştire blocuri goale, şi-a întins tentaculele în toată lumea. Iarăşi, e bine ce-şi propune Trump – să vedem ce va reuşi.

În primul mandat nu a reuşit stăvilirea imigraţiei şi nici faimosul zid nu a fost construit. Poate că acum va avea mai mult succes. Pe noi ne priveşte acest lucru doar ca emulaţie: dar oricum în Europa încep să câştige partidele antiimigraţie, ca răspuns la iresponsabilitatea guvernelor care au permis ca în fiecare an ţări ca UK, Franţa sau Germania să crească cu populaţia câte unui Cluj africano-asiatic.

În ce priveşte Orientul Mijlociu, va sprijini Israelul şi va intimida Iranul. N-a lăsat o situaţie stabilă când a plecat data trecută, iar slăbiciunea administraţiei Biden, cu retragerea catastrofală din Afganistan, indulgenţa faţă de Hamas şi lipsa de solidaritate reală cu Israelul au dus la tot ce cunoaştem. Ca să fiu onest, nu cred că Orientul Mijlociu va fi rezolvat vreodată, indiferent cine ajunge la Casa Albă. Sunt doar episoade de acalmie, urmate de cunoscuta barbarie.

Închei cu ce ne doare: NATO, UE, Ucraina şi Rusia. Partea proastă e că Trump nu e entuziast al NATO: vede doar cifre, bani, contribuţii şi înţelege organizaţia ca un sistem clientelar, în care SUA furnizează un serviciu pentru care beneficiarii plătesc prea puţin – ceea ce e adevărat doar la prima privire. În realitate, NATO e mai mult: e pactul unei civilizaţii cu rădăcini comune, care se apără de agresiunea dovedită a barbariei ruse şi islamiste. E şi proiecţia europeană a puterii SUA, pentru care nu are de ce să plătească Europa. Dar Trump nu gândeşte în termeni de civilizaţie, ci mult mai/prea pragmatic.

În ce priveşte UE, Trump o detestă, şi nici faţă de Europa sau de statele ei nu are vreo simpatie. Detestă în primul rând motorul german şi proiecţia sa la vârful UE (afectul e reciproc). Se vede în război comercial cu UE. Ar vrea, ca Putin, dezintegrarea sau măcar slăbirea UE. De aceea încurajează pe faţă în al doilea mandat, ceea ce nu a făcut-o în primul, partide care au un program sceptic sau chiar ostil faţă de UE. Va încuraja naţionalismele europene, care pot diviza UE. Va discuta cu unii şi-i va snoba pe alţii. E important ca UE să rămână solidară, dacă vrem să mai contăm. Trebuie să evităm escaladarea. Dar Trump poate fi şi un catalizator al ambiţiilor europenilor. Putem înceta şi noi cu cretinismele socialiste, tiermondiste, sexomarxiste. Putem reduce birocraţia şi întări democraţiile. Putem ieşi din lâncezeală, complezenţă şi decadenţă. Putem deveni mai inovativi şi competitivi. Putem strânge legăturile între noi şi cu UK, care va regreta tot mai mult Brexit. Putem să ne înarmăm, să creăm o armată europeană care să facă ce nu mai vor americanii.

Trump nu ne iubeşte la pachet, dar nici nu e un mincinos. Când a spus că Nordstream (parafat de GE, FR, NL) e o ticăloşie, avea dreptate. Când ne-a îndemnat să ne înarmăm, avea dreptate. Cu Trump 2 va trebui tratat comercial, iar parteneriatul UE-SUA se va reface. Am citit că deja SUA a depăşit China la schimburile comerciale cu Germania. Asta vrea Trump. Vom cumpăra gaze şi petrol de la americani, nu de la ruşi: cu atât mai bine. Dacă Trump va vedea că America vinde în UE, inclusiv F35, energie, tehnologie etc., va fi fericit. Nu va fi dragoste între UE şi SUA, dar relaţia va merge înainte.

Ucraina şi Rusia. Aici e frica mea cea mai mare, dar şi speranţa că Trump va fi aşa cum îl ştim: grandoman şi voluntar, dar totuşi pragmatic. E o combinaţie bizară, dar uitaţi unde l-a adus. Nu cred că a luat cineva în serios lauda lui Trump că va încheia războiul din Ucraina într-o zi. Era retorică. Acum promite jumătate de an. Partea proastă e că mulţi din jurul lui, începând cu Musk, Vance şi Donald Jr. au făcut declaraţii complezente cu agresorul Putin şi ticăloase faţă de victimă, Ucraina. Eu sper aşa: că şmecheriile lui Putin îl vor enerva pe Trump. Că pragmatismul va învinge: SUA au interesul să înlocuiască Rusia ca furnizor de petrol şi gaze al Europei. Nu văd de ce Trump i-ar face concesii lui Putin, dacă nu există ceva tenebros care ne scapă.

În fine, România. România are o excelentă relaţie cu SUA. Cred că ea va continua. Cred că baza de la Kogălniceanu se va face şi SUA va fi prezentă în România. Cred că exploatarea unor resurse (gaz de şist, petrol şi gaze din Marea Neagră) ar consolida prietenia. Sper ca în scurtă vreme Trump & co. vor înţelege că hoarda de AUR şi georgeştii nu sunt un soi de trumpişti români, ci comunişti reşapaţi şi legionaroizi. Că unul ca Neamţu, care a debutat cu texte legionare, recită Gyr, strigă "Prezent" la apelul căpitanului nu e compatibil cu ce crede Trump, oricâte "Fenomene Trump" ar scrie şi oricât s-ar poza cu toţi putiniştii din anturajul de rangul 2-3 al lui Trump.

Că nu e pe linia Trump nici Georgescu, care recită pe de rost discursuri ale mareşalului Antonescu, imită poza lui Zelea Codreanu, are legături cu reţeaua Caraman care spiona NATO (şi implicit SUA) pentru KGB, şi propune ca România să participe la canalul prin care ruşii vor să faciliteze accesul mărfurilor chinezeşti spre piaţa europeană. Sper ca diplomaţi de o admirabilă claritate morală, ca Adrian Zuckermann, să aibă în continuare acces la Trump, ca diplomaţia noastră, şi fireşte CIA şi Departamentul de Stat să-şi facă treaba, iar Trump să înţeleagă rapid că America nu are de ce să sprijine pionii lui Putin într-o ţară aliată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor