Papa Francisc acceptă demisia arhiepiscopului Bielorusiei, care l-a mâniat pe Lukaşenko
Papa Francisc a acceptat duminică demisia şefului Bisericii Catolice din Bielorusia, arhiepiscopul Tadeusz Kondrusiewicz, care a petrecut anul trecut în exil, după ce a stârnit mânia dictatorului Alexander Lukaşenko.
Kondrusiewicz a împlinit duminică 75 de ani, vârstă la care episcopii sunt obligaţi să trimită Papei scrisori de demisie, pe care acesta decide dacă le acceptă.
Este foarte neobişnuit ca Papa să accepte demisia unui episcop la 75 de ani şi cu atât mai mult să o anunţe într-o duminică.
Viteza cu care a fost acceptată demisia a indicat posibilitatea existenţei unui acord de salvare a situaţiei între Vatican şi regimul autoritar din Bielorusia - pentru a câştiga revenirea lui Kondrusiewicz din exil în decembrie, a declarat o sursă diplomatică de la Roma.
Episcopii sunt de obicei ţinuţi la locul unde au servit câteva luni şi uneori ani după ce şi-au trimis oficial demisiile. În special în zonele de conflict sau în poziţii delicate, aceştia rămân deseori până la numirea unui succesor.
Dar în acest caz, declaraţia Vaticanului care anunţa demisia menţiona că Kazimierz Wielikosielec, un episcop al eparhiei Pinsk din vestul Bielorusiei, va acţiona ca administrator apostolic până la numirea unui nou arhiepiscop la Minsk.
Kondrusiewicz şi-a atras mânia lui Lukaşenko apărând drepturile protestatarilor anti-guvernamentali, care au protestat masiv solicitând demisia preşedintelui la scurt timp după alegerile disputate din 9 august.
Arhiepiscopului i s-a refuzat intrarea în Bielorusia în aceeaşi lună, la întoarcerea sa de la o ceremonie din Polonia vecină.
Evoluţia a generat tensiuni între Biserică şi regimul Lukaşenko, iar Vaticanul a trimis un emisar special pentru a negocia în numele lui Kondrusiewicz, diplomaţii lucrând timp de aproape cinci luni pentru a asigura revenirea arhiepiscopului.
Kondrusiewicz s-a întors în Bielorusia pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.
Bieloruşii sunt în mare majoritate ortodocşi, dar ţara are unele minorităţi catolice, observându-se ritul roman obişnuit din Polonia sau ritul estic întâlnit în Ucraina vecină.