Panică printre "băieţii deştepţi" care se îmbogăţesc îmbolnăvindu-i pe români. Cunoscut activist civic a ajuns şef al Gărzii de Mediu

Octavian Berceanu
Octavian Berceanu

Cunoscutul activist de mediu Octavian Berceanu a fost numit în funcţia de şef al Gărzii de Mediu. Decizia a fost publicată astăzi în Monitoriul Oficial.

Octavian Berceanu a fost propus de USR-PLUS şi este cunoscut, de ani de zile, pentru implicarea sa în cauzele ce ţin de protecţia mediului.

În ultima perioadă, Berceanu s-a implicat foarte mult în lupta împotriva depozitărilor si arderilor ilegale de deşeuri, demascând numeroase ilegalităţi în acest domeniu. De altfel, contactat de Epoch Times după publicarea deciziei în MO, Berceanu a declarat că cea mai gravă problemă cu care se confruntă în prezent România în materie de infracţionalitate de mediu este gestionarea, de fapt industria neagră sau gri a deşeurilor. Cantităţi uriaşe de gunoaie, unele dintre ele toxice, sunt depozitate ilegal iar unele sunt arse în condiţii improprii. Şi, în timp ce mafia deşeurilor face foarte mulţi bani din gunoaie, ţara devine tot mai poluată iar oamenii tot mai bolnavi.

Vă invităm să urmăriţi interviul "la cald" acordat de Berceanu publicaţiei noastre:

"Voi începe probabil în forţă de săptămâna viitoare, sunt câteva priorităţi, una este modul de funcţionare intern al Gărzii de Mediu, pentru că am informaţii şi, în plus, din experienţă pesonală am văzut că există disfuncţionalităţi majore şi mă gândesc să începem cu un mic audit intern să vedem care au fost realizările în ultimii doi ani ale Comisariatelor Judeţene, şi modul în care au răspuns solicitărilor cetăţenilor, pentru că e foarte important să vedem cum atragem cetăţenii în continuare de partea Gărzii de Mediu.

A doua prioritate este digitalizarea Gărzii de Mediu, cum poate fi îmbunătăţit modul intern de funcţionare, prezenţa sau absenţa comisarilor în teren, circuitul documentelor în intern, modul de soluţionare - iarăşi, digitalizarea vizează şi modul de gestionare şi soluţionare a sesizărilor de la cetăţeni, eficienţa şi comunicarea între diferite departamente ale GM şi comisariate din teritoriu, modul în care sunt folosite aparatura şi maşinile, de exemplu, sau alte dotări ale Gărzii de Mediu, căci şi aici sunt deficienţe majore. Asta ţine de bucătăria internă a GM.

Îmi mai propun să fac cunoştinţă cu personalul GM şi asta înseamnă să merg şi pe teren destul de mult, şi apoi aş lucra un pic - pentru că este important - la modul de interacţiune între Comisariatele Judeţene, Comisariatul Judeţean şi celelalte instituţii ale statului, inclusiv primării.

Aceştia ar fi primii paşi în primele 2 luni, sper să existe efecte pozitive în 3 luni", a declarat noul şef al Gărzii de Mediu.

Întrebat în cât timp pot spera românii să vadă o Gardă de Mediu cu adevărat funcţională, care să descurajeze criminalitatea de mediu, Berceanu a răspuns:

"Auditul ne va spune ce nu funcţionează şi va ajuta Comisariatele Judeţene să îşi îmbunătăţească activitatea şi Comisariatul General să preseze pe acele zone unde GM nu a produs rezultate vizibile. Digitalizarea nu e un proces uşor, va lua poate şase luni de zile pentru că e nevoie probabil de o licitaţie pentru proiectul de digitalizare internă, dacă ea nu a fost prevăzută în buget... Trebuie văzut bugetul în curs, să vedem ce ne permite, dar cred că rezultate vizibile vor începe să apară când comisarii Gărzii de Mediu vor merge efectiv în teren. Avem cazul nefericit cu 20 de acţiuni în 14 luni de la Comisariatul Ilfov...", a precizat Berceanu.

Chestionat cu privire la ce crede că ar fi în prezent cea mai mare problemă în materie de infracţionalitate de mediu cu care se confruntă România la ora actuală, Berceanu a indicat problema deşeurilor.

"Lipsa trasabilităţii deşeurilor, asta e cea mai mare problemă. Deşeurile generează poluare, constituie cea mai apăsătoare problemă acum, suntem pe infringement pe deşeuri şi calitatea aerului. Deşeurile sunt produse zilnic în cantităţi enorme, e o prioritate pentru Garda de Mediu să identifice locaţiile în care se depozitează ilegal deşeuri", a declarat Berceanu.

Noul şef al GM a mai precizat că o soluţie pentru rezolvarea problemei (agreată de USR-PLUS) este să avem un sistem de urmărire a deşeurilor, pentru că în momentul acela există trasabilitatea deşeurilor de la producător, fie el cetăţean sau persoană juridică, pe toate fazele: transport, sortare, depozitare sau ardere.

"Un sistem de urmărire a deşeurilor similar cu SUMAL-ul ar scoate la iveală industria neagră sau gri din domeniu care e copleşitoare", a concluzionat Berceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne